Geneesmiddelen in het verkeer

Waar moet u op letten?

Getty Images

Eén op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit kan gevaarlijk zijn als u aan het verkeer deelneemt. Deskundige Erik van Rijn legt uit waar u op moet letten.

Erik van Rijn, hoofd voorlichting van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM): "Veel mensen kennen de gele sticker op medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Het effect van die sticker lijkt een beetje uitgewerkt. Mensen denken: het staat er wel op, maar ik merk er niks van. Dat kan, want hoezeer een medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, is afhankelijk van de dosering en kan ook per persoon verschillen. Aan sommige medicijnen raak je langzaam gewend, waardoor je na langdurig gebruik minder last krijgt van de bijwerkingen. Merk je dat je suf of slaperig bent, ga dan in ieder geval niet de weg op. Want dan ben je niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen."

Eén op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Merk je altijd dat je minder goed kunt rijden?
"Er zijn medicijnen die je reactievermogen verminderen zonder dat je het in de gaten hebt. Je wordt bijvoorbeeld onverschilliger of hebt minder controle over je spieren. Stel dat een fietser opeens vlak voor je neus oversteekt: dan kan één seconde te laat reageren al een ongeluk veroorzaken."

En als je de auto toch dringend nodig hebt?
"Bespreek dat met je arts. Vraag of er andere mogelijkheden zijn. Soms kun je het medicijn op een ander moment van de dag innemen, bijvoorbeeld ’s avonds in plaats van ’s ochtends. De arts kan misschien een lagere dosering voorschrijven. Of een middel zoeken uit dezelfde groep medicijnen dat geen invloed op de rijvaardigheid heeft."

Wat kun je doen als je twijfelt of een medicijn je rijvaardigheid beïnvloedt?
"Op de website rijveiligmetmedicijnen.nl kun je controleren of een medicijn rijgevaarlijk is. Door middel van een handige zoekmachine kun je in één oogopslag zien of je wel of niet mag autorijden. Raadpleeg bij twijfel de arts of apotheker."

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine