Van triptanen zijn een aantal bijwerkingen bekend
Bij migraine en clusterhoofdpijn bieden triptanen verlichting. Deze medicijnen verminderen de pijn doordat ze de bloedvaten in de hersenen vernauwen die bij migraine zijn verwijd. Let wel op bijwerkingen: kaakklachten zijn een bekende, maar zeldzame bijwerking van triptanen. In de rubriek ‘Bijwerkingen’ lees je alles over de bijwerkingen van medicijnen. Deze keer: triptanen.
Migraine en clusterhoofdpijn zijn vervelende en terugkerende klachten. Ruim dertig jaar geleden kwamen de eerste triptanen op de markt. Dit betekende een grote verbetering in de behandeling voor patiënten met migraine en clusterhoofdpijn. Door de inname van triptanen neemt de pijn sterk af.
Er zijn op dit moment zeven soorten triptanen: almotriptan, eletriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan en zolmitriptan. Ze zijn er als tabletten, smelttabletten, spray en injectie.
Zijn er bijwerkingen bij triptanen?
Van triptanen zijn een aantal bijwerkingen bekend. Al bij een lage dosering kun je een drukkend gevoel op de borst, tintelingen of warmtesensaties na inname voelen. Bij deze klachten kun je het beste een andere triptaan proberen. Bij een hogere dosering kun je ook wat slaperig, duizelig, zwak of misselijk worden. Wanneer je langer dan drie maanden veel triptanen gebruikt, neemt de hoofdpijn mogelijk toe. Deze klachten komen gelukkig niet bij iedereen voor.
Zeldzame bijwerking: kaakklachten
Een zeldzame bijwerking van triptanen is een verhoogde spanning van de kaakspier. Hierbij kun je last krijgen van een verkrampte kaak, kaakstijfheid of kaakklemmen. De klachten ontstaan meestal binnen een half uur tot twee uur na inname en verdwijnen weer binnen één tot twee uur. Lareb ontvangt regelmatig meldingen over deze vervelende bijwerking van triptanen. In de bijsluiters van triptanen worden kaakklachten niet bij naam genoemd. Hierdoor verbind je kaakklachten mogelijk niet direct met het gebruik van triptanen. In de bijsluiter staan wel omschrijvingen als beklemming in de keel, stijfheid (verhoogde spierspanning), spiertrekkingen of onwillekeurige bewegingen.
Bijwerking melden
Gebruik je een medicijn en heb je klachten? Bespreek dit dan met je arts of apotheker. Wil je zelf een bijwerking van een medicijn melden? Dit kan via www.mijnbijwerking.nl.
Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.
- Lareb