Dure farmaceuten slokken zorgbudget op

Chantage ‘over de ruggen van patiënten’

Getty Images

De kosten voor medicijnen en behandelingen kunnen in de tienduizenden of honderdduizenden euro’s per patiënt lopen. Kosten die nu vaak volledig vergoed worden, maar als het aan Zorginstituut Nederland ligt, niet lang meer.

Zorginstituut Nederland adviseert de overheid over medicijnen en behandelingen die in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen, en dus vergoed worden. Prettig voor de patiënten die er aanspraak op kunnen maken, maar elke vergoeding gaat van het totale zorgbudget in Nederland af. Zorginstituut Nederland wil dan ook de mogelijkheid om medicijnen en behandelingen te weigeren.

Het middel Spinraza tegen de zeldzame spierziekte SMA gaf de doorslag bij dit standpunt. Het medicijn kost 250.000 euro per patiënt per jaar. Als alle 450 patiënten in Nederland het middel krijgen, lopen de kosten ervan op tot ruim 112 miljoen euro. En Spinraza is niet het enige voorbeeld van een medicijn of behandeling waarbij de kosten zo hoog zijn.

Het probleem ligt volgens Zorginstituut Nederland in het feit dat de farmaceuten geen openheid geven over de manier waarop dit soort prijzen tot stand komen. Ook is er totaal geen zicht op de ontwikkelkosten van medicijnen. Zonder deze gegevens kan het Zorginstituut geen gedegen advies geven aan de overheid.

Gebrek aan transparantie

Bestuursvoorzitter Arnold Moerkamp spreekt van chantage ‘over de ruggen van patiënten’. In het belang van de betrokken patiënten wordt vaak toch besloten tot vergoeding, ondanks het gebrek aan transparantie.

Volgens farmaceuten komen de hoge prijzen vooral door de ontwikkelkosten, maar verdere informatie geven zij vaak niet. Volgens Zorginstituut is hiermee de maat vol. Een vergoeding van een duur medicijn neemt een aanzienlijk deel van het zorgbudget in, dat daardoor dus niet aan een ander besteed kan worden.

Auteur 
Bron 
  • NOS