Beschermt tomatenpuree tegen problemen met de prostaat?

Getty Images

Zes jaar geleden ben ik geopereerd aan een te grote prostaat. Mijn PSA-waarde was toen 5 à 6. Sindsdien eet ik dagelijks een eetlepel tomatenpuree, omdat dit de PSA-waarde laag schijnt te houden. Onlangs heb ik het weer laten prikken en het resultaat was 1,8. Helpt tomatenpuree echt de PSA laag te houden?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een stof die door prostaatweefsel wordt gemaakt. De PSA-waarde kan in het bloed worden gemeten. Een grotere prostaat geeft meer PSA af dan een kleinere. Als uw prostaat chirurgisch is verkleind, zal de PSA lager zijn. Bij iemand met prostaatkanker stijgt de PSA snel. PSA is dus een verklikker van prostaatkanker. Maar wanneer de PSA daalt van 6 naar 2 betekent dit niet dat je dan geen prostaatkanker kunt krijgen.

Bekend is dat het eten van veel groenten en fruit beschermt tegen bijna alle vormen van kanker. Er is veel onderzoek gedaan naar de rode kleurstof in tomaten (lycopeen), omdat die stof een antioxiderend effect heeft. Allerlei onderzoek suggereert dat lycopeen kan beschermen, niet alleen tegen prostaatkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten. Maar bij mannen met een voorstadium van prostaatkanker hielp een met lycopeen verrijkt tomatenextract helemaal niet. Zo is het meestal: het effect van een gezond eetpatroon is bijna nooit terug te voeren tot één stof.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.

Auteur