7 vragen over digitale zorg

Welke zorg krijgen mensen digitaal?

medische-app-digi-zorg
Getty Images

Kim van Zutphen is verpleegkundig specialist hartfalen in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en geeft digitale zorg aan patiënten met hartfalen. Ze beantwoordt zeven vragen over de voortschrijdende digitalisering van de zorg in haar vakgebied.

1. Welke zorg krijgen mensen met hart­falen?

"Bij hartfalen werkt het hart onvoldoende, waardoor het bloed onvoldoende wordt rondgepompt. Mensen hebben meestal last van vermoeidheid, kortademigheid en beperkte energie. Soms kunnen ze ook vocht vasthouden met fors toenemende klachten tot gevolg. In het begin krijgt iedere patiënt standaard een uitgebreid informatiegesprek. De maanden erna komen ze nog een paar keer op controle. Dan vragen we of de besproken aanpak aanslaat. Slik je je medicijnen goed? Zijn de bloedwaardes naar wens? Per patiënt bepalen we vervolgens hoe vaak daarna controle nodig is."

2. Welke zorg krijgen mensen digitaal?

"Sinds 2020 gebruiken we een app, waarop patiënten dagelijks hun bloeddruk, hartslag en gewicht invullen. Ook vullen zij vragenlijsten in. Al die data komen terecht in de computer van hun ziekenhuis en bij het callcentrum van het CWZ, bij basisartsen in opleiding. Is er iets vreemds aan de hand of wijken cijfers af van een vooraf ingestelde norm, dan krijgen zij een melding. Is de bloeddruk bijvoorbeeld iets verhoogd? Dan ondernemen ze zo nodig actie. Maar er hoeft niet altijd iets aan de hand te zijn. In dat geval wordt geen actie ondernomen."

3. En als er wel iets aan de hand is?

"Dan wordt de patiënt gebeld om wat vragen te stellen. Al bellend komen ze er vaak samen goed uit. Zo niet, dan wordt zekerheidshalve een gespecialiseerde verpleegkundige ingeschakeld. Al (beeld)bellend adviseert die bijvoorbeeld om de medicatiedosis aan te passen. Indien nodig kan het voorstel ook zijn om naar de polikliniek te komen."

Dankzij de digitale aanpak kun je je eigen lichaam beter leren kennen

4. Wat is het voordeel van deze digitale zorg?

"Patiënten vinden de app erg gebruikersvriendelijk, ze reageren er enthousiast op. Bij de digitale aanpak zien we dat patiënten na het informatiegesprek minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Dat is voor patiënten een belangrijk voordeel van digitale zorg. Ook worden ze hierdoor minder afhankelijk van mantelzorgers die ze anders – steeds weer – moeten inschakelen voor zo’n reisje. Een derde pluspunt is dat patiënten dankzij digitale zorg hun eigen lichaam veel beter kunnen leren kennen."

5. Hoezo leer je je lichaam beter kennen, bij digitale zorg?

"Bij klassieke zorg leggen mensen de regie meer in handen van de zorgverlener. Als je zelf metingen doet, krijg je ook meer inzicht. Als je je lichaam beter kent, kan dat enorm helpen bij het kunnen inschatten van bepaalde situaties. Als je bijvoorbeeld iets voelt sluimeren, is dat dan meteen reden om je zorgen te maken? Je verbeterde ziekte-inzicht kan helpen bij het maken van keuzes. Waar je bijvoorbeeld voorheen langer afwachtte en pas na het weekend de verpleegkundige benaderde, zie je nu wellicht op donderdagmiddag al reden om aan de bel te trekken."

6. Is er een maximum leeftijd voor deze digitale zorg?

"Leeftijd is geen punt, onze oudste gebruiker is 94 jaar."

7. En als je geen digitale zorg wilt?

"Als je je zorgen maakt om digitale veiligheid en privacy of geen smartphone hebt of denkt dat je digitaal niet bekwaam genoeg bent: geen nood! De klassieke vorm van zorgverlening blijft bestaan. Dat neemt niet weg dat we echt veranderen moeten in deze tijd van vergrijzing en personeelstekorten. Bij de verbeteringen, die we onderzoeken, doen we dat zo patiëntvriendelijk mogelijk."

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine februari 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Auteur