5 redenen voor een second opinion

Wanneer (en hoe) vraag je een second opinion aan?

arts-patient-second-opinion
Getty Images

Heb je volgens je arts een operatie of een bepaalde behandeling nodig, of heb je een (ernstige) diagnose gekregen? Dan ga je meestal af op dit advies. Maar in sommige gevallen vraag je voor de zekerheid toch liever een second opinion aan. Daar kun je meerdere redenen voor hebben.

Maar eerst: wat is een second opinion eigenlijk? Dat is een mening van een tweede arts. Hij beoordeelt jouw diagnose of behandeling opnieuw. Denk je eraan een second opinion aan te vragen, bespreek dit dan eerst met je behandelend arts. Misschien kan een goed gesprek al voor meer duidelijkheid en vertrouwen zorgen.

Als dit toch niet helpt, dan heb je een verwijzing nodig van je behandelend arts. Hij moet in principe aan jouw verzoek voldoen. Vaak kan jouw zorgverzekeraar helpen bij het toewijzen van een andere arts. Met een doorverwijzing is de kans ook groter dat je verzekeraar de second opinion vergoedt.

1. Je hebt er geen goed gevoel over

Je arts heeft een diagnose of behandeling voorgesteld, maar je voelt je er niet goed bij. Wat nu? Verdiep je in de mogelijkheden en stel vragen aan je arts over de adviezen die je gekregen hebt. Daarnaast kan het helpen om er met familie of vrienden over te praten. Helpt dit niet, dan vraag je een second opinion aan. Je moet namelijk nooit akkoord gaan met iets waar je geen goed gevoel over hebt, vooral niet als het om je gezondheid gaat.

2. Je bent behandeld, maar je blijft last houden van klachten

Heb je nog steeds, zelfs na behandeling, last van klachten? Misschien is er dan meer of iets anders aan de hand. Ga er niet zomaar van uit dat pijn of ongemak 'erbij hoort', maar vraag advies aan andere artsen of specialisten.

3. Je bent gediagnosticeerd met een zeldzame ziekte

Bij zeldzame ziekten is er meestal minder bekend doordat er nog weinig onderzoek naar gedaan is. Is er bij jou een zeldzame ziekte vastgesteld, dan is het extra belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Want doordat er minder informatie beschikbaar is dan bij bekendere ziekten, is de kans op een verkeerde diagnose veel groter. Praat met de artsen en specialisten die jou eerder behandeld hebben en vraag om hun mening. Zo zorg je ervoor dat je de behandeling krijgt die het best bij jou past.

4. Je bent gediagnosticeerd met kanker

Krijg je te horen dat je kanker hebt, dan is dat ontzettend ingrijpend en levensveranderend (voor zowel jou als je naasten). Een second opinion van een andere arts of specialist is in dit geval logisch en zelfs aan te raden. Laat je - eventueel door meerdere artsen - goed informeren over jouw prognose en de behandelopties die voor jou beschikbaar zijn. De kans is dan groter dat je het best mogelijke behandelplan krijgt.

5. De voorgestelde behandeling is riskant, invasief of heeft levenslange gevolgen

Het is verstandig om op de hoogte te zijn van je opties voordat je instemt met een riskante behandeling. Vooral wanneer je volgens je arts geopereerd moet worden, een andere invasieve behandelmethode moet ondergaan of de voorgestelde behandeling gevolgen heeft voor de rest van je leven. Je krijgt meer controle en zeggenschap over je behandeling als je je goed laat informeren, ook door een tweede arts.

Bron 
  • Rijksoverheid