Last van vermoeidheid, stress, of moeite met concentreren? ‘Een shotje leefstijl’ van huisarts Jacqui van Kemenade helpt je om je eigen leefstijl eens goed onder de loep nemen. Naast een grote leefstijlquiz bevat dit inspirerende boek veel praktische tips en onderbouwende informatie om jouw leefstijl op jouw eigen manier te veranderen. Met deze vijf tips uit het boek, helpen we je alvast een eindje op weg.
1.Spring voor het slapen gaan in een warm bad of douche
In ons drukke leven leveren we vaak in op slaap, maar Van Kemenade bestempelt slaap in haar boek juist als een superbelangrijke pijler van een gezonde levensstijl. Onvoldoende slaap schaadt je lichaam en kan leiden tot allerlei nare kwalen als diabetes en de ziekte van Alzheimer. Van Kemenade geeft in ‘Een shotje leefstijl’ verschillende tips voor een optimale nachtrust. Zorg voordat je gaat slapen bijvoorbeeld voor een ‘opsloom’-schema. Van Kemenade: ‘Geef je lichaam ruim voor het slapen de boodschap dat alles wat slomer mag en kom zodoende alvast in de slaapstand. Neem bijvoorbeeld een warm bad voordat je naar bed gaat.’ Ook regelmaat is volgens de huisarts belangrijk voor een kwalitatieve nachtrust. ‘Probeer elke dag op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan. Liefst voor middernacht, want dan slaap je het diepst. Houden zorgen je wakker? Schrijf je piekergedachten op in een schrift en plan tijd in om er overdag over te piekeren.’
2. Leer een leuke hobby
Velen van ons hebben dagelijks te maken met stress en vermoeidheid. Nu kan er aan sporadische stress weinig kwaad, maar bij chronische stress wordt het een ander verhaal: het leidt volgens Van Kemenade tot een constant hoge bloedsuikerspiegel, gewichtstoename, vermoeidheid en burn-outs. ‘Het probleem is voor veel mensen niet dat ze te veel energie verbruiken, maar dat ze te weinig energie opdoen. Ga dus bij jezelf na wat jou energie gééft en doe regelmatig datgene waar je plezier uit haalt. Pak bijvoorbeeld een nieuwe hobby op. Door nieuwe dingen te leren, blijven je hersenen flexibel, jong en stressbestendig.’ ‘Een shotje leefstijl’ geeft je nog meer tips om te ontspannen. Maak bijvoorbeeld een mooie natuurwandeling, luister naar muziek of volg eens een les in meditatie. Een trage ademhaling helpt erg goed bij het ontspannen.
3. Pak op je werk de trap in plaats van de lift
In de auto, achter ons bureau en op de bank: velen van ons zitten bijna de hele dag. Dat is natuurlijk niet zo best voor onze gezondheid. Te veel zitten zorgt volgens Van Kemenade voor een slechte bloedsomloop, waardoor kwalen als diabetes en aderverkalking de kop op kunnen steken, zelfs bij mensen die regelmatig sporten en fit zijn. We zijn namelijk vaak geneigd om te kijken naar hoe vaak we per week sporten, maar daar zit ‘m volgens Van Kemenade nou net de angel. ‘Niet alleen hoe váák we sporten of bewegen is belangrijk, maar meer nog hoe vaak we daarbuiten níét sporten of bewegen.’ Wissel het vele zitten dus regelmatig af met lopen. ‘Probeer elke dag 8.000 tot 10.000 stappen te zetten. Neem op je werk bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, ga in de lunchpauze wandelen of ga eens winkelen in de stad in plaats van online.’ Op je telefoon kun je een gratis stappenteller-app downloaden. Je zult zien dat jouw stappen sneller aantikken dan je denkt.
4. Neem dagelijks een hand noten
Niet alleen zijn noten een lekkere snack voor tussendoor, ze zitten ook nog eens barstensvol gezonde vetten, mineralen, eiwitten en vitamines. Van Kemenade verwijst in haar boek naar een onderzoek in Spanje, waaruit bleek dat wie noten in zijn dieet opneemt, het risico op hart- en vaatziektes verkleint. Noten hebben daarbij een positief effect op bloedsuikers en zitten ze vol vezels. Van Kemenade adviseert in haar boek om ook daarvan genoeg te eten. ‘De aanbeveling is zeker 30 gram vezels per dag. Vezels bevatten veel belangrijke en onmisbare nutriënten. Ook verlengt regelmatig vezelrijk eten de levensverwachting.’ Vezels krijg je niet alleen binnen met noten, maar ook met zetmeelarme groenten, fruit, avocado’s peulvruchten, volkoren graanproducten, bonen en zelfs met vlees.
5. Kijk naar de voedingswaarde in plaats van naar de calorieën
We kijken vaak naar welke voeding slecht voor ons is en zogenaamd niet mogen. Maar volgens Van Kemenade kunnen we ons die vraag in de supermarkt ook omgekeerd stellen: wat voegt het voedsel toe? ‘Eet niet om af te vallen en doe geen boodschappen met cijfers in je ogen, maar kijk naar de voeding: geeft het je waardevolle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen?’ Gezond leven en letten op je voeding blijft natuurlijk altijd belangrijk, maar de huisarts herinnert ons er in haar boek ook aan dat het soms nodig is om te feesten. ‘Vergeet niet te feesten. Dat mag en is af en toe nodig. Wanneer je op je verjaardag taart en allerlei traktaties eet, doorkruis je even je gezonde leefpatroon. Dit maakt dat we niet obsessief worden. Bovendien maakt het ook dat je lichaam even behoorlijk aan de bak moet om alles er weer uit te werken. Het kacheltje wordt even behoorlijk opgestookt.’