Rechten bij einde samenwonen

Vraag van de week

puzzel
Getty Images

Mijn partner en ik hebben besloten om na ruim 20 jaar samenwonen de relatie te beëindigen. We hebben wel ooit een samenlevingsovereenkomst laten opstellen, maar daar staat niets in over uit elkaar gaan, wat zijn onze rechten en plichten?

Op het moment dat u de samenlevingsovereenkomst sloot bij de notaris ging u op dat moment een aantal verplichtingen aan. Verplichtingen die alleen gelden zolang u samenwoont met uw partner. De verplichtingen gaan vaak over de bijdrage aan de huishouding, de verrekening van de gezamenlijke delen aan het einde van het jaar en wie wat heeft ingebracht bij aanvang van het samenwonen. Over alimentatie of pensioenverdeling vindt u doorgaans niets terug in de overeenkomst. Anders dan bij trouwen en registreren staat er voor samenwoners niets in het Burgerlijk Wetboek over rechten en plichten waar u op terug kunt vallen. U mag als samenwoners dus doen wat u wilt, zo vrij als u wilt of juist vol afspraken.

Pensioen of alimentatie

Gaat u na ruim 20 jaar uit elkaar en is er in uw contract niets afgesproken over pensioen of alimentatie, dan hebt u als huisvrouw en opvoeder van de kinderen nergens recht op. Wellicht kunt u op grond van een natuurlijke verbintenis, op grond van fatsoen en moraal, een alimentatie of pensioen bij de rechter bepleiten. Helaas is daar in het verleden nog maar weinig gebruik van gemaakt en ik durf u dan ook niets te zeggen over het te verwachtte resultaat.

Mocht u tijdens het samenwonen bij het pensioenfonds van uw partner zijn aangemeld als de partner van de pensioengerechtigde, dan hebt u alleen recht op een partnerpensioen wanneer uw partner overlijdt tijdens het samenwonen. Dat gaat ook op voor erven van uw samenlevingspartner. Staat u genoemd in het testament van uw partner, dan erft u doorgaans alleen wanneer u ten tijde van het overlijden nog samenwoonde.

Bron 
  • Proud to be Senior