Meer vragen over rekening zorgverlener

Getty Images

Steeds meer mensen nemen contact op met de Nederlandse Zorgautoriteit als zij misstanden vermoeden met een rekening van een zorgverlener. Vorig jaar ontving de NZa 2247 meldingen, ruim een verdubbeling in vergelijking met 2012 en bijna vijf keer zoveel als in 2011.

Dit blijkt uit de Jaarrapportage Signaaltoezicht van de NZa. Een signaal dat veel voorkwam was  ‘upcoding’ (1043), daarbij wordt een duurdere prestatie in rekening gebracht dan er is geleverd. Veel signalen van upcoding hadden betrekking op medisch specialistische zorg (741) en mondzorg (96). Andere onjuistheden die opvallend vaak werden gemeld waren ‘zorg niet geleverd, maar wel gedeclareerd’ (261), ‘onjuiste betaaltitel/prestatie’ (135) en ‘informatie niet aanwezig’ (125).
De NZa gebruikt deze signalen om de prioriteiten te bepalen. Soms biedt het ook concreet bewijs voor problemen die de NZa wil aanpakken. 91 keer is er in 2013 naar aanleiding van signalen een aanwijzing of boete gegeven, 54 keer betrof het een zorgkantoor of zorgverzekeraar en 54 keer een zorgaanbieder.

Inspectie

Jaarlijks stappen er ook zo’n 1400 mensen met een zorginhoudelijke klacht naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De meerderheid heeft de klacht ook gemeld bij het ziekenhuis, de instelling of de zorgverlener. Uit onderzoek van Nivel blijkt dat klagers willen dat de IGZ hun klacht gebruiken om de zorg te verbeteren. Ook willen klagers graag terughoren wat er is veranderd.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht