Als het geen hennepkwekerij is....

Getty Images

Soms is een enkele (anonieme) melding of een warmtemeting voor de politie al aanleiding om een woning binnen te treden en indien nodig de deur te forceren. Vaak wordt een hennepkwekerij aangetroffen, maar soms ook niet. Het is onduidelijk hoe vaak de politie onterecht een huis binnentreedt, en daarom start de Nationale Ombudsman een onderzoek.

Het binnentreden van een woning door de politie is een verregaande inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van een burger en het is ook erg belastend. Is er een hennepkwekerij, dan komt het bij dr echter, maar als de politie niets aantreft, komt de zaak niet bij de rechter. Daardoor heeft de rechter ook geen zicht hoe vaak dit voorkomt.

Klachten
De Ombudsman ontvangt regelmatig klachten over onterechte binnentreding. Het onderzoek moet inzicht geven hoe vaak dit gebeurt en hoe de politie daar vervolgens mee omgaat. Het onderzoek zal zich richten op Limburg, Rotterdam en Zeeland-West-Brabant.

Twee rapporten

Vorig jaar heeft de Nationale ombudsman twee rapporten uitgebracht over het binnentreden van een woning op basis van een vermoeden van een hennepkwekerij. In beide gevallen kwam de Nationale ombudsman tot de conclusie dat er een redelijk vermoeden was dat de Opiumwet werd overtreden. In zo’n geval mag de politie binnentreden, maar in beide zaken werd geen hennepkwekerij gevonden.

Auteur