Is het slecht om brood voor je maaltijd te eten?

Mandje met brood
Getty Images

Een broodje vooraf kun je in veel restaurants krijgen. In het buitenland wordt het vaak zelfs standaard op je tafeltje gezet. Nu las ik dat het zorgt voor een hongergevoel, waardoor je meer gaat eten. Hoe zit dat? Is het slecht om brood vooraf te eten?

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

In veel landen is het gebruikelijk om met brood de laatste restjes van je bord op te eten. Denk aan het restje pastasaus op het bord in Italië. Met wat brood over je bord geniet je nog van de laatste beetjes van je gerecht. Ook mooi meegenomen: er wordt zo bijna geen voedsel verspild.

Als je het brood gratis krijgt, werkt het ook als een stukje marketing. Je krijgt als klant iets van het restaurant, wat sympathie creëert en waardoor je mogelijk meer bestelt of meer fooi geeft.

Zorgt brood voor meer of minder honger?

Maar wat doet dat brood – gratis gekregen of besteld als lekker hapje – nu met je hongergevoel? De glucosepiek na het eten van brood die voor een hongergevoel zou zorgen, is bij mensen zonder diabetes niet megagroot. Een klein beetje eten voordat de maaltijd komt, kan je eetlust opwekken. Maar uiteindelijk heeft je maag maar een bepaalde maximale inhoud. Als je die vult met veel brood, ga je uiteindelijk minder eten van andere gerechten.

Slimme keuzes

Mocht je tijdens het uiteten een beetje willen opletten en niet te veel willen eten, begin dan met vezelrijke producten. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je gedurende je etentje eerder genoeg hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor groente vooraf, zoals een salade of groente met dips. Dit helpt je ook om de aanbevolen 250 gram groente per dag te halen. Volkorenbrood in plaats van witbrood vooraf is ook slimme zet. In veel restaurants is dat (helaas) niet altijd een keuze, maar vragen kan altijd.

En organiseer je zelf een etentje en borrel, dan weet je wat je op tafel kunt zetten. Serveer bij het volkoren(stok)brood zelfgemaakte spreads en genieten maar! Maak bijvoorbeeld zelf muhammara of spicy avocado spread. Of ga voor rauwkost met zelfgemaakte hummus.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. 

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.