Na een half uur wachten heb je recht op een vergoeding
In 2022 zijn er bijna 5.000 treinstoringen geweest en loopt het aantal wachturen op het perron op naar een record: 14.815 uur. In sommige gevallen heb je recht op een vergoeding bij vertraging.
In 2022 ging er veel mis op het spoor en Rijdendetreinen.nl houdt precies bij hoe lang we op de trein wachten:
Wanneer krijg je geld terug bij treinvertraging?
Volgens reizigersorganisatie Rover mag je verwachten dat de treinen op tijd rijden. Wacht je langer dan 30 minuten op het perron? Dan heb je recht op de helft van je geld terug. Duurt de vertraging langer dan een uur, dan heb je recht op volledige vergoeding.
Om te bepalen hoe lang de vertraging precies duurt, kijkt de NS naar het moment dat je oorspronkelijk volgens de reisplanner had kunnen aankomen en het moment je werkelijk op bestemming bent aangekomen. Vertraging geeft niet altijd recht op vergoeding, want er zijn nog extra voorwaarden:
- Het vergoede bedrag is minimaal € 2,30.
- Is de vertraging tenminste 24 uur van te voren is aangekondigd? Dan compenseert de NS meestal niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor aangekondigde werkzaamheden, bladeren op het spoor en stormschade.
- Je moet de aanvraag voor geld-terug-bij-vertraging binnen drie maanden indienen.
Hoe vraag je vergoeding aan bij treinvertraging?
Reis je met een OV-chipkaart? Dan vraag je je geld terug via Mijn NS. Maar neem je bij vertraging een alternatieve route (via een ander station of andere vervoerder) dan is de vertraging niet altijd meer aan te tonen. Dien dan een klacht bij de klantenservice van de NS. Reis je met een treinkaartje? Vraag dan je geld terug met dit formulier.
Vergoeding voor gevolgschade bij vertraging
De NS is niet verantwoordelijk voor kosten die na vertraging ontstaan. Dus mis je een concert, boot of vliegtuig door een vertraagde trein, dan is dit voor eigen rekening. Dat geldt óók voor een taxirit om toch nog op tijd op de bestemming aan te komen. Je hebt alleen recht op vergoeding van (een deel van) het bedrag van je treinkaartje. Reizigersorganisatie Rover wijst erop dat vervoerders in sommige gevallen coulant zijn en adviseert daarom altijd een klacht in te dienen bij extra kosten door vertraging.
Vertraging met tram, bus of andere treinen?
De hier genoemde regelingen gelden alleen voor NS treinen binnen Nederland. Voor internationale treinen en andere vervoersmaatschappijen gelden andere voorwaarden. Rover heeft ze op een rij gezet, inclusief tram- en busmaatschappijen.