Ik kan niet goed zitten op de relaxstoel die ik heb gekocht. Toen ik de koop ongedaan wilde maken, kreeg ik van de winkel een tegoedbon. Met de waarde van die bon kon ik een andere stoel uitzoeken. Maar ik vind niets van mijn gading of het is veel te duur. Er staat een einddatum op de tegoedbon. Mag dat wel en als ik hem laat verlopen, ben ik dan mijn geld kwijt? Een vriend van me zegt dat er helemaal geen einddatum op zo’n bon mag staan.
We kennen in de winkel twee soorten bonnen, de cadeaubon en de tegoedbon. De cadeaubon krijgt u als presentje. De koper is bij de koop van de cadeaubon voor de ontvanger akkoord gegaan met de voorwaarden. Sommige cadeaubonnen kennen geen einddatum en zijn altijd geldig. Andere cadeaubonnen hebben alleen een begindatum en zijn dan maximaal vijf jaar geldig. Is de einddatum van de cadeaubon korter geldig dan een jaar, dan is dat niet redelijk en zal de winkelier moeten aantonen dat de korte termijn dat wel is. Dat kan het geval zijn bij consumptiebonnen of muntjes voor een bepaald feest of festival.
Iets anders is de tegoedbon, deze krijgt u van de winkel waar u iets gekocht hebt dat niet geheel bevalt en waarvan u de koop ongedaan wil maken. Hebt u bij het sluiten van de koop geen extra voorwaarden aan de koop verbonden, dan kunt u niet zondermeer de koop ongedaan maken. Extra voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat de meubels wel in uw huis moeten passen of dat u ook als u de stoel al even geprobeerd hebt nog steeds prettig moet zitten. Zonder extra voorwaarden hoeft de winkelier niet akkoord te gaan met uw wens om de koop ongedaan te maken. Wil hij u ter wille zijn, dan kan hij u een tegoedbon geven waarmee u later iets anders in de winkel kunt uitzoeken.
Geeft de winkelier u een tegoedbon dan kan hij daarop een einddatum aangeven; verloopt de einddatum van de tegoedbon, dan hebt u niets. Wel kunt u dan opnieuw met de winkelier onderhandelen of misschien iets met afbetaling kopen als u dat beter past. Staat er geen einddatum op de tegoedbon, dan is hij maximaal vijf jaar geldig.
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.