Vanaf 2019 zullen we meer verzoeken ontvangen van bedrijven om toegang tot bankgegevens. Dat kan het makkelijker maken een betaling te doen, een digitaal kasboekje bij te houden of een hypotheek aan te vragen. Maar er zitten ook haken en ogen aan.
De Telegraaf vraagt zich af of het wel slim om de informatie van je bankrekening met elk bedrijf te delen?
Bankklanten kunnen vanaf de 2019 direct toegang geven tot het saldo en de transacties op hun betaalrekening, dankzij PSD2. Dit is de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten, die innovaties mogelijk moet maken. De banken laten al zien wat er dankzij innovatie mogelijk is. ABN Amro ontwikkelde de populaire betaalapp Tikkie. Maar ook allerlei fintechbedrijven bedenken vernieuwende oplossingen. De Consumentenbond verwacht dat technologiereuzen als Facebook en Google zich de komende jaren op de bankgegevens van mensen willen gaan storten om er veel geld aan te verdienen.
Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland heeft ook twijfels. „Ik weet niet of ik mijn bankgegevens aan een socialemediaplatform zou toevertrouwen. Die weten al genoeg van mij.” Naast deze persoonlijke mening geeft hij als vuistregel om niet in te gaan op verzoeken van bedrijven die je niet kent of waarbij je geen goed gevoel hebt.
De Consumentenbond geeft iedereen als tip om vooral op te letten wat een bedrijf met je bankgegevens wil doen. „Gebruik je verstand. Je bankgegevens zeggen veel over wat voor persoon je bent en waar je je geld aan uitgeeft. Dat zijn dus zeer persoonlijke gegevens. Vraag je daarom af of je er wel vertrouwen in hebt om die informatie met anderen te delen.”
Bij een verzoek om toegang tot iemands bankgegevens moet er ook bij staan dat die niet worden doorgestuurd naar nog meer partijen.
Een andere belangrijke regel is dat consumenten hun toestemming ook gemakkelijk weer moeten kunnen intrekken. Bedrijven die gebruik willen maken van de mogelijkheden van PSD2 hebben bovendien een vergunning nodig.