Tweedehands elektrische auto: hier moet je op letten!

Getty Images

Nu de prijzen aan de pomp record na record breken zal menigeen zich afvragen of elektrisch rijden niet goedkoper is. Maar ja, een nieuwe auto… best prijzig. Een tweedehands elektrische auto dan… is dat een oplossing? PlusOnline zocht uit waar je bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto op moet letten.

Er komen steeds meer tweedehands elektrische auto’s op de markt. Maar hoe goed zijn die auto’s eigenlijk? Hoe ver kom je op een accu van een tweedehands elektrische auto? En zitten er nog andere addertjes onder het gras? 

Motor

Om te beginnen: de motor van een elektrische auto slijt minder snel en is minder onderhoudsgevoelig dan de motor van een ‘gewone’ auto. Dat komt doordat de motor van een elektrische auto veel minder bewegende onderdelen heeft. En hoe minder bewegende onderdelen, hoe minder slijtage. 

Actieradius van een tweedehands elektrische auto

Je moet er rekening mee houden dat een wat oudere elektrische auto een lagere actieradius heeft dan een nagelnieuwe elektrische auto. Dat heeft alles te maken met de snelle ontwikkelingen in de auto-industrie. Tegenwoordig is een accu van meer dan 60 kWh heel gewoon, maar vijf jaar geleden hadden alleen de duurste modellen zo’n accu. Een elektrische auto van ongeveer vijf jaar oud heeft meestal een accucapaciteit tussen de 20 en 30 kWh. Dit betekent dat je er tussen de 125 en 250 kilometer mee kunt rijden. 

Slijtage van de accu 

In de loop der jaren zal de actieradius van een elektrische auto wat afnemen door slijtage van de accu. Accudegradatie noemen we dat. Het goede nieuws: de accu van een elektrische auto slijt veel minder snel dan bijvoorbeeld de accu van je telefoon. Inmiddels is gebleken dat de accucapaciteit van de wat oudere elektrische auto schommelt tussen de 80 en 97 procent. Het merendeel zit zelfs boven de 90 procent. 

Garantie op accu elektrische auto

Veel automerken bieden een lange garantie aan op de staat van de accu – vaak 8 tot zelfs wel 10 jaar. Op de website van de ANWB vind je een overzicht van de garantiebepalingen [link: https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/elektrische-autos/garantie-o… van de verschillende merken. Handig om erbij te houden als je op zoek gaat naar een tweedehands elektrische auto! 

Accu-upgrade 

Wil je de elektrische auto vooral voor de korte ritjes gebruiken? Of ben je van plan er lange ritten mee te maken? Voor je aan je zoektocht begint, moet je hier wel over nadenken – zeker omdat de actieradius van een tweedehands elektrische auto vaak wat lager is. Overigens is het tegenwoordig ook mogelijk om de accu van een wat oudere elektrische auto te laten upgraden. Daarnaast is een uitbreiding van het accupakket soms een optie. Check van tevoren wel of dat ook kan met de occasion van jouw keuze. 

Laadpaal en snellader

Het aantal snellaadpunten neemt snel toe. Dat is vooral handig als je een keer een wat langere afstand moet afleggen. Let er echter bij de tweedehands elektrische auto wel op dat niet ieder model geschikt is voor de snellader. Ben je van plan de auto vooral voor de korte afstanden te gebruiken, dan is dit van minder belang omdat je de auto dan vooral thuis oplaadt. 

Kosten dagelijks gebruik

Kijken we naar de kosten van het dagelijks gebruik, dan is er niet zoveel verschil tussen een nieuwe elektrische auto of een occasion. Het nadeel van een nieuwe elektrische auto is natuurlijk de afschrijving – die is een stuk hoger. Waar je wel rekening mee moet houden, is de lagere actieradius: moet je de auto vaker langs de snelweg aan de snellader hangen, dan kan dat wel aardig in de papieren lopen. 

Subsidie aankoop tweedehands elektrische auto

Ook als je een tweedehands elektrische auto koopt, kun je in aanmerking komen voor subsidie van de overheid. In 2022 gaat het dan om een bedrag van € 2.000. Op de website van het RVO lees je of er nog voldoende geld in de subsidiepot zit. Wil je van tevoren zeker weten of je recht hebt op subsidie voor je tweedehands elektrische auto, lees dan in elk geval deze pagina van het RVO nog even goed door. 

Bronnen: Milieucentraal

Auteur