Test: de beste inductiekookplaat

Getty Images

Bijna iedereen in Nederland kookt op gas. Dat gaat de komende decennia veranderen als Nederland van het gas afgaat. Inductiekoken is een goed alternatief. Wie nu al wil overstappen, koopt het beste…

 …de AEG IKB6430FSB inductiekookplaat. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De AEG IKB6430FSB (€400) warmt op de grootste zone water snel op. De plaat suddert als de beste en verwarmt mooi gelijkmatig. Op vol vermogen is het een echte krachtpatser. De plaat reageert snel bij het bedienen. De piepjes zijn niet hard, maar wel duidelijk. De testers vonden ook een minpuntje: bij de droogkooktest scoort hij minder. De temperatuur wordt hoog voordat de plaat automatisch in vermogen terugschakelt.

Inductiekoken

Inductiekoken is geen erg nieuwe techniek, maar wel relatief onbekend. In het verleden was een inductiekookplat erg duur. Tegenwoordig is inductiekoken veel zuiniger dan koken op gas en bovendien veiliger. Een inductiekookplaat is een vlakke plaat die makkelijk is schoon te maken. Het koken gaat met een magnetisch veld dat alleen de pan opwarmt. De plaat wordt warm door de hitte van de pan. Inductiekookplaten zijn beveiligd. Staat er geen pan op een kookzone, dan gaat de plaat niet aan. De mate van verhitting is precies in te stellen, op een schaal van 1 tot 9 of 1 tot 12. Dat is handig voor suddergerechten.

Inductie heeft ook enkele nadelen. In de eerste plaats zijn niet alle pannen geschikt. Met een simpele magneet is dat te achterhalen. Blijft de magneet plakken aan de onderkant van de pan, dan is de pan geschikt. Verder dient de bodem van de pan zo plat mogelijk te zijn. Bij te bolle pannen kunnen inductieplaten zichzelf uitschakelen omdat ze geen pan detecteren.

Mensen met een pacemaker moeten hun cardioloog raadplegen of inductiekoken veilig is. Het elektromagnetisch veld van een inductieplaat kan sommige pacemakers beïnvloeden.
 

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond