Online verkoper zorgt voor veel problemen

Getty Images

Kopen via internet, social media en telefoon zit in de lift. Het is zo gemakkelijk! Maar er ontstaan wel nieuwe problemen. ConsuWijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), zag vorig jaar een toename van vragen en meldingen over oneerlijke handel.

Wat voor oneerlijke handel bedoelen we daarmee? Denk aan de misleidende verkoop van ‘gratis’ proefpakketten. Ongevraagde producten, diensten en abonnementen. En natuurlijk producten die niet geleverd worden, ondanks dat er al betaald is. Er wordt door consumenten vaak aangegeven dat bedrijven rekeningen sturen voor producten of diensten die op voorhand gratis leken. Bij ongevraagde abonnementen gaat het vaak om abonnementen op vakantiehuizen, reisjes, kortingsacties en prijsvragen.

En om het nog erger te maken, is het vaak ook lastig om van dit soort verplichtingen af te komen. Bedrijven zijn moeilijk of niet bereikbaar - opereren vaak uit het buitenland - maar zet wel agressieve incassopraktijken in om het geld te krijgen. Mensen kennen vaak hun rechten onvoldoende, en betalen maar meer om ervan af te zijn.

Het afgelopen najaar voerde de ACM een landelijke publiekscampagne met de boodschap: ‘Bestel niet zomaar iets via social media. Check eerst wie er achter zit.’ Speciaal daarvoor ontwikkelde ConsuWijzer de Online Shop Check.

Die helpt mensen om een aantal zaken te checken voordat men betaalt of de gegevens met een bedrijf deelt. Zijn er klachten geweest, is het bedrijf wel bereikbaar?

Daarnaast zal het ook in 2018 ACM scherp toezicht houden op oneerlijke handel via internet en telefoon.

Bron: ConsuWijzer

Auteur