Geen geld terug, maar duizenden euro's kwijt
Timeshare kampt al jaren met een schimmig imago. Nu hebben oplichters weer een nieuwe foefje ontdekt om vakantiegangers geld afhandig te maken.
Timesharing geeft het recht om voor een bepaalde periode gebruik te maken van een vakantiehuis of appartement. Een soortgelijke constructie is de ‘holidayclub’, waarbij u accommodaties met korting kunt boeken. U betaalt hiervoor een flink bedrag (€ 7.000 tot € 40.000), en koopt daarmee de rechten voor maximaal 30 jaar af. Als u de gekochte rechten goed gebruikt hoeft hier niets mis mee te zijn, alhoewel het wel oppassen is voor foute aanbieders.
Nu blijkt dat het niet alleen mis kan gaan bij het aangaan van de overeenkomst. De laatste tijd worden Nederlandse consumenten, die al een tijd geen gebruik meer hebben gemaakt van hun timeshare of holidayclub, benaderd met een op het oog interessant voorstel.
De beller zegt advocaat of adviseur te zijn, en legt uit dat er een vonnis is uitgesproken waardoor u de inleg van het contract terug kunt krijgen. U moet alleen wel even de advocaatkosten betalen. Een investering van een paar duizend euro om veel meer terug te krijgen. Voor iets waar u toch geen gebruik van maakt. Mooi toch?
Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Er is geen rechtbank die een dergelijk vonnis heeft uitgesproken. We hebben het hier over oplichtingspraktijken van zogenaamde adviseurs, die misbruik maken van het feit dat veel mensen waarschijnlijk spijt hebben van hun beslissing om in timesharing te stappen. Het Europees Consumenten Centrum (ECC) waarschuwt voor deze oplichters.