Een automobilist die schade heeft aan lagers en krukas doordat hij met een tekort aan motorolie heeft gereden, draait zelf op voor de schade. De autoverzekering hoeft die schade niet te vergoeden.
Een automobilist die schade heeft aan lagers en krukas doordat hij met een tekort aan motorolie heeft gereden, draait zelf op voor de schade. De autoverzekering hoeft die schade niet te vergoeden.
Dat blijkt uit een bindend advies van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. De automobilist had een eenzijdig ongeluk, omdat hij moest uitwijken voor een medeweggebruiker. In die uitwijkmanoeuvre is hij over een markeringssteen in de berm gereden. Hij is doorgereden naar een garage twee à drie kilometer verderop, waar hij de verzekering heeft gebeld. Vandaar is de auto naar een schadehersteller vervoerd.
Een maand en tweeduizend kilometer later, brandde ineens het lampje olietekort. De man ging terug naar de schadehersteller. Na een reparatie bleef er olie lekken en een maand later constateerde een ander autobedrijf dat de krukas vervormd was. De man heeft het motorblok vervangen met een tweedehands motorblok en deze door een kennis laten monteren. De kosten, achttienhonderd euro, wilde hij verhalen op zijn verzekering, omdat het mankement veroorzaakt zou zijn door de uitwijkmanoeuvre. De verzekeraar weigerde.
Weggelopen olie
Bij de Geschillencommissie argumenteerde de verzekeraar dat de schade aan lagers en krukas was ontstaan doordat de man met een tekort aan motorolie had gereden. Dit wordt niet gedekt door de verzekering. Door het eenzijdige ongeval was er een gat in de carterpan geslagen, waardoor de olie was weggelopen en vervolgens is daardoor de schade ontstaan. De man had nooit mogen doorrijden na het ongeluk, maar had direct moeten stoppen om de auto aan de onderkant te inspecteren. Dan had hij de olielekkage ongetwijfeld gezien. Nu hij naar de garage is gereden, heeft hij de schade zelf veroorzaakt. De Geschillencommisse stelde de verzekeraar in het gelijk, zodat de automobilist zelf voor de rekening van achttienhonderd euro opdraaide.
Bron: www.kifid.nl