Regelmatig kijk ik naar een van de tv-programma’s “De Rijdende Rechter” of “Frank Visser doet uitspraak”. Heel vaak snap ik niets van die uitspraak en is een van partijen het er ook niet mee eens. Ik vraag me dan altijd af of je hier als (verliezende) partij nog iets tegen kunt doen.
Bij geschillen tussen partijen is een mogelijke oplossing dat deze partijen samen om een bindend advies vragen. Dit houdt in dat partijen zich bij dit onderling geschil niet tot de rechter wenden, maar dat zij kiezen voor een deskundige of een commissie die over hun geschil een oordeel zal geven. Een derde – de bindend adviseur - verdiept zich dan in de zaak, hoort partijen en doet vervolgens “uitspraak”. Partijen verklaren van tevoren dat zij zich zullen houden aan deze uitspraak/het bindend advies; dit moet duidelijk blijken uit een overeenkomst. Als een zaak wordt voorgelegd aan mr. Frank Visser moeten partijen zich eerst akkoord verklaren met het reglement. Hierin staat onder meer dat de uitspraak zal worden gegeven in de vorm van zo’n bindend advies. Ook staat daarin opgenomen dat hoger beroep niet mogelijk is en dat het bindend advies alleen kan worden vernietigd door de gewone rechter als dit advies in strijd zou zijn met de zogeheten redelijkheid en billijkheid. Bovendien geldt voor deze beroepsmogelijkheid een termijn van twee maanden.
Er is slechts een marginale toetsing mogelijk. In de praktijk leidt dit ertoe dat een rechter slechts in zeer uitzonderlijke gevallen een bindend advies zal kunnen vernietigen.
In 2013 is een dergelijke zaak voorgelegd aan de rechter. De rechtbank heeft daar besloten dat er geen grond tot vernietiging was van het bindend advies, omdat:
- er in deze zaak geen sprake was van ernstige gebreken met betrekking tot het advies,
- er in deze zaak geen sprake was van een situatie waarbij een redelijk handelend bindend adviseur niet tot dat advies had kunnen komen en
- bovendien de fundamentele eisen van een goede en behoorlijke procesorde in acht zijn genomen.
Zie: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2013:…
N.B. Niet in alle gevallen kan een bindend advies worden gevraagd. Dit kan bijvoorbeeld niet als de rechtsgevolgen niet ter vrije beoordeling van partijen staan, bijvoorbeeld bij de ontbinding van een huwelijk.
N.B. Partijen zijn bovendien niet aan een bindend advies gehouden als dit naar inhoud of strekking in strijd komt met de goede zeden of de openbare orde.
Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).