Gaatjes in t-shirts, waar komen ze toch vandaan?

Getty Images

U kent ze vast wel. Iedereen heeft ze gehad: kleine irritante gaatjes die ineens in t- shirts verschijnen. Maar hoe komt het? En wat doet u er tegen?

Uw shirt gaat in de avond intact in de wasmachine. Maar als u het twee dagen later wilt aantrekken, is hij opeens kapot. Waar komen die gaatjes vandaan? Heel veel mensen hebben hier last van. Radar hield enige tijd geleden een onderzoek onder 40.000 mensen. Maar liefst 82% kent het fenomeen van de gaatjes en 70% van de invullers heeft ook shirts met gaatjes in de kast liggen

Theorie 1: de kwaliteit van de stof

6% van de ondervraagde mensen denkt dat het komt door ongedierte, zoals motten. Een aanzienlijk grotere groep 46%  denkt dat de oorzaak ligt in de kwaliteit van de stof.

Radar legde de vraag voor aan Marita Bartelet, textiel-deskundige. Zij bevestigt dat de kwaliteit van de stof inderdaad een grote rol speelt. De stof is opgebouwd uit vele facetten; van het katoen van de katoenplant tot het garen waarmee de stof geweven wordt. Katoen met lange vezels en goed gesponnen garen produceren de beste stof. Mindere stoffen kunnen in de was dus gaatjes krijgen. Een mogelijke verklaring is dus dat 64% van de ondervraagde mensen dus gewoon kleding van inferieure kwaliteit in huis heeft.

Fast Fashion?

Mode-expert Marieke Eyskoot noemt dit fenomeen 'Fast Fashion', kleding die al na een half jaar stuk gaat. Fast Fashion is zo’n 15 jaar geleden ontstaan, doordat we voor steeds minder geld, steeds meer kleding zijn gaan kopen.

In vroegere tijden verschenen er ongeveer 2 collecties per jaar in de winkel: lente / zomer en herfst / winter, maar sinds enige tijd liggen er 8 of 12 collecties klaar. En sommige winkels hebben zelfs elke twee weken een nieuwe collectie. Er is ook een verband sinds het begin van deze trend en de gaatjes: ruim 60% van de respondenten zegt nu meer gaatjes te hebben dan vroeger en volgens ruim 90% ligt het omslagpunt tussen nu en ongeveer 10 jaar geleden.

Theorie 2: schuren langs de broek

Karin den Heijer is wiskundedocent. Zij ergerde zich zo aan de gaatjes, dat ze haar eigen onderzoek is gaan doen. Ze maakte een grafiek van de ratio van gaatjes ten opzichte van de plek in haar kledingkast.

De gaatjes concentreren zich duidelijk op 1 plek, dus volgens  Karin kan de theorie van de slechte stofkwaliteit in de prullenmand. Zij onderzocht ook andere oorzaken, zoals het aanrechtblad of de autogordel, maar ving bot

Haar verklaring: het komt door het schuren langs de rand van de broek. En daar kunnen de respondenten van het onderzoek zich ook wel in vinden. 43% van het testpanel denkt dat de oorzaak zit in het schuren langs riem, rits of knoop van de broek.

Mode-industrie kan het niets schelen

De mode-industrie ligt in ieder geval niet wakker van het probleem, er is nog nooit serieus onderzoek naar gedaan. Dat is niet zo gek, want mensen gaan zelden terug naar de winkel met gaatjes in de kleding, tenzij ze er al zitten voordat er een wasbeurt is geweest.

Zowel H&M als C&A laten weten dat ze amper klachten terugkrijgen.  83% van de ondervraagde mensen geeft aan dat ze nooit zijn terug gegaan met hun kapotte T-shirt. Tijd voor verandering, toch? Het is eigenlijk te gek dat een T-shirt soms na twee keer wassen al kapot is. Daarom het advies van Radar: als jij je hier ook aan stoort... ga terug met je shirts als ze nog geen jaar oud zijn!

Bekijk hier het fragment van de uitzending over de gaatjes van Radar >>

Auteur