Cash op weg naar de uitgang?

Getty Images

Consumenten hebben in 2019 ongeveer een derde van de aankopen in winkels en horeca met contant geld afgerekend. Een jaar eerder was dat nog 37 procent. Dit jaar zal de daling van contante betalingen naar verwachting sterk doorzetten.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. De meeste betalingen in winkels en horeca (43 procent) gaan inmiddels contactloos. Ongeveer een kwart (24 procent) gaat contactrijk. De waarde van de pinbetalingen steeg in 2019 met 6 miljard euro tot 116 miljard euro. De waarde van contante betalingen nam met twee miljard euro af tot 32 miljard euro.

Onderling

Nederlanders hebben in 2019 bijna 570 miljoen onderlinge betalingen gedaan met een waarde van 23 miljard euro. Iets meer dan de helft (54 procent) van de betalingen waren contant, de rest elektronisch. Een jaar eerder waren 59 procent van de onderlinge betalingen contant. Bijna alle leeftijdsgroepen pinnen vaker dan dat ze contant betalen. Jongvolwassenen pinnen relatief het meest en alleen 75-plussers betalen vaker contant dan dat ze pinnen.

Corona

Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen, zal het gebruik van contant geld naar verwachting verder dalen. Een eerste indicatie is dat opname van contant geld bij geldautomaten de afgelopen weken met 30 procent is gedaald. Het is niet duidelijk of deze verandering na de coronacrisis blijvend zal zijn of tijdelijk.

Auteur 
Bron 
  • Nibud