Annuleren kost 40 procent van de koop!

Getty Images

Ik heb een overeenkomst afgesloten voor het op kleur brengen van vier eetkamerstoelen. Ik heb de opdracht na vijf dagen geannuleerd. Nu moet ik 40 procent van de kosten betalen, samen 1250 euro. Is dat niet veel te veel?

Koop is koop, dat staat voorop. De koop is al gesloten als u mondeling aangeeft dat u iets wilt hebben. Een ondertekend koopcontract bezegelt de opdracht verder. In de algemene voorwaarden van de leverancier kunt u zien wat de financiële gevolgen van het annuleren van een opdracht zijn.
De leden van de Branchevereniging Wonen, waar deze meubelmaker wellicht onder valt, heeft afgesproken dat een leverancier 30 procent van de aankoop in rekening mag brengen bij annulering. Dat kan zelfs oplopen tot 50 procent, als de opdracht al bijna geleverd wordt.  De annuleringskosten vergoeden de schade die de winkelier heeft gehad.

In dit geval is het maar de vraag of de restaurateur al zoveel schade heeft geleden. U heeft al na vijf dagen geannuleerd, maar die periode was nog korter geweest als u de winkelier in het weekeinde te pakken had gekregen. Dat lukte u niet. Hij was nog niet begonnen aan de opdracht.
Wellicht kunt u aantonen dat hij minder schade lijdt door de annulering dan 40 procent van de kosten. Dat moet u hem schriftelijk en aangetekend laten weten. Misschien kunt u uitkomen op een lager percentage, van bijvoorbeeld 10 of 15 procent.
En anders? Misschien heeft u een rechtsbijstandsverzekering en willen zij helpen.

Auteur