In het televisieprogramma Boer zoekt vrouw worden vrijgezelle boeren aan een partner geholpen. Boer Lowieke, 64 jaar oud en trotse eigenaar van een boerderij met veertig koeien, ging zelf op zoek. En dat lukte! Via een datingsite maakte hij kennis met Svetlana, 24 lentes jong. Het klikte meteen. Hij werd smoorverliefd en zij ook, zei ze. Het stel liet er geen gras over groeien. Svetlana wilde zo snel mogelijk trouwen en een gezinnetje stichten. Lowieke wilde niets liever.
Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.
Nu was Lowieke niet onbemiddeld. Behalve de boerderij had hij ook vermogen opgebouwd. Dus drong hij aan op huwelijkse voorwaarden. Zijn bruid begreep dat volledig. Zij ging dat regelen, want daar had Lowieke geen verstand van.
Bij de notaris wist ze te vertellen dat ze zouden huwen met uitsluiting van elke gemeenschap van goederen. Dat betekent dat ieder zijn eigen vermogen zou behouden. Of liever: dat Lowieke dat zou behouden, want Svetlana had geen rooie cent.
Tot zover niets aan de hand. Maar ons gisse meisje had nóg een wens: er moest een finaal verrekenbeding komen. Als hun huwelijk onverhoopt door de dood of door echtscheiding zou eindigen, zou ze alsnog de helft van het vermogen van Lowieke krijgen.
De notaris vertrouwde het niet. De bruid was 40 jaar jonger dan de bruidegom. Zelfs zijn achternaam wist zij niet! Lowieke was zo verliefd dat hij niet leek te begrijpen dat hij de kans liep de helft van zijn geld kwijt te raken als het tot een scheiding zou komen. Daarom weigerde de notaris de akte op te maken. Dat is uitzonderlijk.
Svetlana ging het toen bij een tweede notaris proberen. Die had ook vraagtekens, maar liet zich uiteindelijk overhalen. “Want,” zoals Svetlana met verliefde blik liet weten, “van een scheiding zou natuurlijk nooit sprake zijn!” Zij gingen een gezinnetje stichten, toch! Lowieke knikte van ja. Dat wilde hij, een gezinnetje. Het finaal verrekenbeding werd opgenomen in de akte. Lowieke tekende.
Vervolgens werd er wel getrouwd, maar niet samengewoond. Onze verliefde boer werd aan het lijntje gehouden door zijn bruid. Of het huwelijk ooit is geconsummeerd weet ik niet. Maar wel dat hij alleen bleef op de boerderij. En van een gezinnetje stichten kwam niets.
Zij beloofde van alles, maar u weet: veel beloven maar weinig geven, doet de gek in vreugde leven.
Twee jaar (!) later vroeg Svetlana de echtscheiding aan. Toevallig nét nadat Lowieke een erfenis had ontvangen. En u begrijpt, dat zij aanspraak maakte op de helft van zijn vermogen. Geen speld tussen te krijgen, zou je denken. Lowieke was gewaarschuwd. Hij moest nu op de blaren zitten. Knappe jongen of meid die de huwelijkse voorwaarden van tafel kon krijgen.
Nou, die knapperd vond Lowieke in de persoon van zijn advocaat. Die voerde aan dat het beroep van Svetlana op het finaal verrekenbeding, in de gegeven omstandigheden, naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid, onaanvaardbaar was. Lowieke voelde zich niet alleen belazerd, hij was het ook. De rechtbank was het daarmee eens. In hoger beroep ging het gerechtshof daarin mee. Een uitzonderlijke beslissing. Maar wel de enig juiste. Svetlana kon fluiten naar haar – of liever: naar zijn – centen. Onze verliefde boer kreeg zo de rechtsbescherming die hij, ondanks zijn onbezonnenheid, toch verdiende.
Televisiepersoonlijkheid mr. Frank Visser (72) geeft elke maand een kijkje in de keuken van de rechtspraak.
Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.
Reactie toevoegen