Het modebeeld in de jaren 90

Van ruitjeshemd tot tijgerprint

Getty Images

De jaren 90 was qua kledingstijl behoorlijk divers en wat aan het begin van de jaren 90 hip was, zag er volstrekt anders uit dan de kleding waarin we eind jaren 90 rondliepen. Heeft u er nog wat van in de kast hangen...?

Dameskleding

Vroege jaren 90

De vroege jaren 90 waren grotendeels een voortzetting van de jaren 80. Neonkleuren deden het vooral onder jongeren goed. Tatoeages en piercings waren duidelijk in opkomst en kwamen steeds vaker in het modebeeld terug. In deze tijd droegen veel vrouwen spijkerblousejes, leggings met felle kleuren of panterprintjes, tuinbroeken, driekwartbroeken en oversized truien en T-shirts. Daarnaast ontstond er een volledig nieuwe stijl: Grunge fashion. Deze stijl kwam voort uit de populariteit van de Grunge bands uit die periode zoals Nirvana en Pearl Jam. Grungers droegen het liefst een geruit overhemd, eventueel daaronder een T-shirt, een kort spijkerbroekje en Converse All Stars gympen.

Getty Images

Midden jaren 90

In het midden van de jaren 90 werd Grunge als kledingstijl minder hip. Dit viel - weinig verrassend - samen met de terugval van het muziekgenre grunge, na het overlijden van Nirvana-frontman Kurt Cobain. In een reactie op de grunge werd de damesmode nu veel vrouwelijk. Mantel- of broekpakken waren je-van-het voor de zakelijke aangelegenheden. Ook populair werd de ‘sexy schoolgirl look’: geruite (mini)rokjes met blousejes, getailleerde truien, naveltruitjes, hoge kousen of panty’s en eventueel een stropdas. Daarnaast waren de strakke jurkjes, minirokken, polkadot blousjes en hakken in de mode.

Late jaren 90

Getty Images
Onder invloed van de oprichting van de Fashion Design Council in India en de aanloop naar de fashionweek in Delhi, kwam er meer aandacht voor Oosterse kledingstijlen. Zo deden bijvoorbeeld het paisleymotief en het batikpatroon hun intrede. Tijdens de late jaren 90 was er ook een revival van kledingstijlen uit de jaren 70: (nep)leren broeken, halter tops en ‘bell bottoms’ – wijd uitlopende broeken. Verder is de late jaren 90 hét tijdperk van spijkerstof. In veel broeken was een verkleuring verwerkt om het een iets minder nieuwe uitstraling te geven. Ook shirtjes met spaghettibandjes en naveltruitjes waren populair. Daarnaast hadden de Cool Britannia beweging – onder invloed van Britpop en bands zoals de Spice Girls en Oasis – en militaire kledij veel invloed op de mode in de late jaren 90. Voor zakelijke gelegenheden waren getailleerde broekpakken en zijden blousejes veel gedragen kledingstukken.

Getty Images

Herenkleding

Vroege jaren 90

Waar de jaren 80 gericht was op materialisme en het uiten van welstand, was het begin van de jaren 90 een periode om nonchalance uit te dragen. Ook onder heren was grunge fashion populair. Dit uitte zich niet alleen in de talloze flanellen shirts en uitgewassen spijkerbroeken, maar ook in de kapsels: lang haar was stoer. Verder waren spijkerbroeken gecombineerd met spijkerjasjes of leren jasjes behoorlijk in trek.

Getty Images

Midden jaren 90

Onder invloed van Britpop en populaire bands zoals Oasis en Placebo begonnen mensen zich te kleden naar het voorbeeld van deze bands. Leren en fluwelen jasjes, kleding met bont of nepbont, sportkleding, shirts met drukke patronen en fellere kleuren en bootschoenen werden veel gedragen kledingstukken. Accessoires en kleuren waren bovendien vaak beïnvloed door militaire patronen.

Getty Images

Late jaren 90

Aan het einde van de jaren 90 werd het Madibashirt populair. Deze trend is begonnen bij Nelson Mandela en heeft zich vervolgens over de wereld verspreid. Ook andere vormen van Afrikaanse kleding werden op de Europese markt gebracht. Grunge fashion was uit het modebeeld verdwenen en werd vervangen door stijlvollere kleding die paste bij de ravecultuur. Dit zorgde voor een comeback van designerskleding van onder anderen Calvin Klein en Ralph Lauren. Spijkerbroeken werden enorm populair en er kleuren werden steeds feller. In de zakenwereld verdween de klassieke ‘double breasted’ – colberts met een dubbele knopenrij – de single breasted colberts met 3 of 4 knopen onder elkaar werd het nieuwe hip. Kleuren werden donkerder en strepen en patronen begonnen langzamerhand te verdwijnen.

Getty Images

Haarmode

Het modebeeld wordt net zozeer door haarstijlen bepaald als door kledingstijlen. Ook de haardracht heeft gedurende de jaren 90 verschillende trends meegemaakt.

Haarstijlen voor dames

Net als kleding worden kapsels veelal beïnvloed door bekende personen. Aan het begin van de jaren 90 was de gekrulde en golvende haarstijl uit de jaren 80 nog heel erg populair. In het midden van de jaren 90 kozen heel wat dames voor de ‘Rachel look’, genoemd naar het door Jennifer Aniston gespeelde personage Rachel Green in de populaire serie Friends. Ook populair was de pixie haarstijl, geïnspireerd door Marlo Thomas in That Girl. Later in het decennium werden de korte coupe en de bob weer in en ook het wafelhaar kwam weer terug.

Getty Images

Haarstijlen voor heren

Aan het begin van de jaren 90 was het voor mannen heel gebruikelijk om langer haar te hebben, al dan niet gedragen in een staart. Ook flat-tops – kort haar dat recht omhoog staat en bovenop vlak gekapt is – was in de mode. In het midden van het decennium ging het een heel andere kant op. De trend werd in gang gezet door George Clooney die de zogenaamde ‘ceasar cut’ in de serie ER droeg. Ook ‘bouffant’ stijlen werden veel gebruikt, vooral onder mannen van 30 jaar en ouder. Later in de jaren 90 werden ‘crew cuts’, stekeltjeshaar en gebleekt haar populair en hadden deze korte stijlen de lange haarstijlen van het begin van het decennium volledig verdreven.
 

Auteur