Onderzoek naar hoge rendementen warmtenetten

Getty Images

In 2023 waren er forse verschillen in de rendementen van de 31 warmteleveranciers in Nederland. Het liep van een negatief rendement van 22 procent naar een positief rendement van 21 procent. Het gemiddelde rendement was 1,03 procent. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de komende maanden extra onderzoek doen naar de warmteleveranciers met de hoogste rendementen.

Dit meldt de ACM. Huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet kunnen niet zelf hun leverancier kiezen. Zij kunnen ook niet overstappen naar een andere leverancier. Daarom vindt de ACM het belangrijk dat warmtegebruikers goed worden beschermd tegen onredelijk hoge tarieven van hun leverancier. Zo stelt de ACM ieder jaar maximumtarieven vast. Deze tarieven gelden voor alle huishoudens en kleinverbruikers die zijn aangesloten op het warmtenet. Warmteleveranciers mogen geen misbruik maken van de maximumtarieven en onredelijk hoge winsten te maken.

Gasprijs

De maximumtarieven zijn gebaseerd op de gasprijs. Door de verplichte koppeling van warmtetarieven en de gasprijs is er geen directe relatie tussen het maximumtarief en de gemaakte kosten. Bij een hoge gasprijs en lage kosten kunnen warmteleveranciers flinke winst maken.

De ACM wil dat warmteleveranciers open zijn over kosten en opbrengsten. Enkele warmteleveranciers maken hun cijfers bekend, maar op basis van de huidige wet- en regelgeving kan de ACM warmteleveranciers hiertoe niet dwingen. Ook mag de ACM niet openbaar maken wat de rendementen zijn van de individuele leveranciers. Het is dus niet bekend welke leveranciers hoge rendementen hebben.

Auteur