Minder bezuinigen op voeding

Vrouw eet fruit op de bank
Getty Images

In 2023 gingen aanzienlijk meer consumenten bij het kopen van voeding letten op de prijs. Dit jaar is dat prijsbewustzijn weer afgezwakt. De consument lijkt klaar met de fixatie op de prijs

Dat blijkt uit de recente peiling van Motivaction naar de voedingsgewoonten in Nederland. In 2023 letten zes op de tien consumenten meer op de prijzen van levensmiddelen dan voorheen. Dat was een verdubbeling vergeleken met 2023. In de praktijk kochten consumenten minder, ze kochten vaker aanbiedingen, kozen vaker voor huismerken en gingen vaker naar discountsupermarkten.

Die trend is nu veranderd. De groep die bewust bezuinigt op eten en drinken daalt met een kwart van 35 procent in 2023 naar 26 procent nu. De onderzoekers concluderen dat consumenten gewend zijn geraakt aan de hogere prijzen. Ook zijn ze deels gecompenseerd voor het verlies aan koopkracht en zijn ze het een beetje beu om maar steeds op de prijs te moeten letten. Ook zijn de mogelijkheden om te bezuinigen op een zeker moment uitgeput.

Diepvries

De keuze voor groente en fruit uit de diepvries is nog wel een symbool van de wens om te besparen. Eén op de vijf consumenten, vooral in de leeftijdsgroepen tot 45 jaar, kopen de laatste tijd vaker diepvriesproducten dan voorheen. De lagere prijs is het belangrijkste motief.  De langere houdbaarheid en het positieve, gezonde imago helpen ook mee.
Ook de voorkeur voor seizoensgebonden producten stijgt van 41 procent in 2023 naar 48 procent nu. Dat is deels te verklaren vanuit de behoefte om te bezuinigen, want in het seizoen is het aanbod groot en zijn de prijzen laag.

Auteur