Wie profiteert van afschaffing dividendbelasting?

Getty Images

Op woensdag 25 april debatteerde de Tweede Kamer over de stukken rond de dividendbelasting. Door het afschaffen van deze belasting derft de Nederlandse overheid naar schatting 1,4 miljard euro per jaar. Dat geld komt voortaan in buitenlandse schatkisten en bij Britse vermogensbeheerders terecht.

Dat blijkt uit een analyse van onafhankelijk kenniscentrum SOMO, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen. De onderzoekers voerden een analyse uit op basis van de aandeelhouders van de tien grootste bedrijven met een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Nederlandse beleggers die dividendbelasting betalen kunnen dat verrekenen met de inkomstenbelasting, zodat zij netto niets betalen. Voor buitenlandse beleggers zijn er twee mogelijkheden: of zij kunnen de belasting verrekenen met de belasting in hun thuisland, of zij kunnen dat niet. Dit hangt af van de vraag welke belastingafspraken er zijn gemaakt. Buitenlandse beleggers die kunnen verrekenen betalen netto niets, alleen komt de opbrengst van de dividendbelasting na afschaffing niet meer in de Nederlandse schatkist terecht, maar in de diverse buitenlandse schatkisten. Dat gaat naar schatting van SOMO om 1,1 miljard euro van de 1,4 miljard euro.

Britse dochters

Buitenlandse beleggers die niet kunnen verrekenen gaan er netto op vooruit als de Nederlandse dividendbelasting verdwijnt. Van de twintig grootste investeerders in Nederland zijn er drie landen die niet verrekenen: Verenigd Koninkrijk, Bermuda en de Kaaimaneilanden, aldus SOMO. Van de tien grootste bedrijven aan de Amsterdamse beurs is gemiddeld ongeveer 23 procent van de aandeelhouders gevestigd in een van die drie landen. Als die verhouding voor alle Nederlandse bedrijven geldt, dan gaan investeerders uit die landen er 322 miljoen euro op vooruit.
De buitenlandse aandeelhouders van de de tien onderzochte Nederlandse bedrijven zijn voor een groot deel hedgefondsen en vermogensbeheerders. Volgens SOMO heeft een groot deel van deze fondsen - zoals Blackrock (VS), State Street (VS), JPMorgan Asset Mangement (VS) en UBS Asset Management (Zwitserland - niet de Britse nationaliteit, maar hebben zij via dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk in Nederland geïnvesteerd. Bij deze bedrijven komt die rum 300 miljoen euro per jaar terecht.

Bron: www.somo.nl

 

Auteur