Tante uit Australië schenkt mij geld: betaal ik schenkbelasting?

Getty Images

Landen hanteren eigen (vaak verschillende) fiscale regels om te bepalen of er wel of geen schenkbelasting (en ook erfbelasting) kan worden geheven. Ze kunnen daarvoor bijvoorbeeld kijken naar het land waar de schenker woont of naar het land waar de ontvanger van de schenking woont. Als er sprake is van een schenking van onroerend goed gelden er vaak ook net weer wat andere regels. 

Hoewel in Nederland schenkbelasting wordt geheven van de ontvanger van de schenking wordt er voor wat betreft de vraag of hier schenkbelasting verschuldigd is, aangesloten bij de woonplaats van de schenker. Ontvangt u een schenking uit het buitenland en is de schenker de laatste tien jaar niet woonachtig geweest in Nederland, dan mag u die schenking in Nederland vrij van schenkbelasting ontvangen. Voor de beantwoording van uw vraag is het daarom in de eerste plaats van belang om te weten of uw tante al langer dan 10 jaar niet meer in Nederland heeft gewoond. Als dat het geval is, is er dus in Nederland geen schenkbelasting verschuldigd.

Zoals u uit het voorgaande kunt begrijpen is het vervolgens nog wel van belang om te kijken naar de wetgeving  van het land van de schenker; in uw geval Australië. Als in Australië andere fiscale regels gelden dan in Nederland waardoor het land waar de schenker woont om de hoek komt kijken, kan het zo zijn dat er over de schenking toch schenkbelasting verschuldigd is. Het is verstandig om dit bij internationale schenkingen goed uit te (laten) zoeken. U zou kunnen beginnen om dit na te vragen bij uw tante. Voor zover mij bekend kent Australië overigens geen schenk- of erfbelasting.

N.B. Wanneer de schenker in het buitenland woont maar er nog geen 10 jaar verstreken zijn sinds de emigratie kan dit vanwege de in Nederland geldende ‘fictiebepaling’ bij schenkingen over de landgrenzen heen zo maar zo zijn dat zowel het land van de schenker als het land van de ontvanger (Nederland) volgens hun fiscale wet- en regelgeving schenkbelasting mogen heffen. In dat geval kan een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting of een besluit voorkoming dubbele belasting uitkomst bieden. 

Getty Images
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook was zij een aantal jaren werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds enige tijd is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).                                                                                                            
Auteur