Inkomen éénverdieners achteruit, tweeverdieners profiteren

Getty Images

Het inkomen van tweeverdieners is de afgelopen 10 jaar fors gestegen, terwijl éénverdieners er juist op achteruit gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. De reden is de oneerlijke verdeling van de belastingdruk.

Tweeverdieners verdienden in 2016 5% meer dan in 2011. In dezelfde periode daalde het inkomen van éénverdieners juist met 1%. Dit komt omdat éénverdieners meer belasting betalen dan tweeverdieners. Tweeverdieners profiteerden meer van de verruimde arbeidskorting, en hen met kinderen van de combinatiekorting. Eénverdieners hebben veel minder kortingen.

Een gezin met één werkende ouder, met een inkomen van 50.000 euro, betaalde 15.500 euro aan belasting. Een gezin met twee werkende ouders betaalde maar 13.000, 2500 euro minder. Als dit niet wordt aangepakt, zal het verschil in 2030 zijn opgelopen tot 3400.

De reden dat twee- en éénverdieners uit te pas lopen, is het kabinetsbeleid. Men wil meer vrouwen de arbeidsmarkt op forceren. De vrije keuze van mensen om hun gezin in te richten zoals zij dat zelf willen is ondergeschikt aan die filosofie. Dat bijsturen doet men dus door een gezin met twee kostwinners te belonen en met maar één kostwinnaar te straffen. En dat terwijl éénverdieners het al moeilijker hebben: als die zijn werk verliest, valt het inkomen hard terug en is lenen noodzakelijk. Dat brengt een gezin met één kostwinnaar vaak verder in de problemen.

Volgens het CBS geeft bijna 15 procent van de 358.000 eenverdieners met kinderen aan moeilijk rond te kunnen komen. Tweeverdieners kennen die problemen minder vaak. Een op de drie eenverdieners kan geen onverwachte, noodzakelijke uitgaven toen die meer dan duizend euro kosten. Een kwart is niet in staat om versleten meubels te vervangen.

Bron: www.rtlz.nl

Auteur