Belastingdienst helpt 50-plussers bij aangifte

Getty Images

Voor iedereen die dit jaar voor 1 mei zelf geen aangifte kan doen, bieden de Belastingdienst en partners op verschillende manieren hulp. Bijvoorbeeld bij belastingkantoren en in bibliotheken.

Het aangifteseizoen is weer begonnen en dat betekent dat zo’n 7 miljoen Nederlanders de belastingformulieren moeten invullen. Verreweg de meeste mensen doen dat digitaal. Maar zelfs dan kan de aangifte nog een lastig klusje zijn. Desondanks geldt voor iedereen het advies: doe aangifte! Ook als je al jaren met pensioen bent en er niets lijkt te veranderen. De Belastingdienst is ook verantwoordelijk voor toeslagen en om het recht daar op te bepalen, moet je aangifte doen.

Hulp bij de aangifte

De Belastingdienst organiseert samen met andere partijen veel hulp bij de aangifte. Het gaat hierbij om maatschappelijke organisaties, sociaal werkers, wijkcentra, bibliotheken en buurthuizen, formulierenbrigades, studenten en vak- en ouderenbonden. Een overzicht van belastingspreekuren, voorlichtingen en het maken van een afspraak bij bibliotheken bij je in de buurt vindt je in de Gids Voor Nederland.

Daardoor is een fijnmazig netwerk ontstaan van honderden adressen waar je met Belastingvragen terecht kan.Vorig jaar bezochten 87.000 mensen tijdens de aangifteperiode een van de balies van de Belastingdienst  zelf voor hulp bij aangifte. De ouderen- en vakbonden verzorgen ook duizenden aangiftes. 

Aangifte voor iemand anders? Vraag machtigingscode aan

Iedereen die de belastingaangifte door iemand anders laat doen, heeft een DigiD-machtiging nodig. Hierdoor hoeven persoonlijke DigiD-gegevens niet te worden gedeeld. Wie vorig jaar een machtigingscode heeft gebruikt, kreeg de code automatisch thuisgestuurd. Is dat niet het geval? Vraag dan een machtigingscode aan. Wie een DigiD heeft, kan zelf online binnen enkele minuten een machtigingscode opvragen.

Telefonisch aanvragen kan ook via de DigiD-helpdesk (088 123 6555). De aanvrager ontvangt de machtigingscode dan binnen een week per post. LET OP! Als je ook voor de fiscaal partner doet, heb je voor deze persoon een aparte machtiging nodig.