Waarom wordt mijn medicijn ineens duurder?

Man
Eigen beeld


Ik gebruik al jaren een slaapmiddel, 10mg slaaptabletten op recept huisarts. Het wordt één keer per maand voorgeschreven per 30 stuks. Valt onder eigen bijdrage. Ik betaalde daarvoor 7,62 euro, maar vanaf dit jaar kosten ze ineens 9,21 euro. Mag dit zomaar?

Veel mensen denken dat er een landelijk vastgestelde prijs van medicijnen is. Maar de exacte prijzen van geneesmiddelen zijn niet bekend, ondanks dat patiënten ze bijna altijd zelf moeten betalen van hun eigen risico. De prijs van medicijnen varieert per zorgverzekeraar, per apotheek en ook per merk. Op de website www.medicijnkosten.nl kunnen patiënten wel een indruk krijgen van de gemiddelde prijs van het geneesmiddel dat ze moeten gebruiken. Ze kunnen op de website ook zien of een middel vergoed wordt door de basisverzekering en dat er voorwaarden aan zijn verbonden.  


Meestal wordt alleen het goedkoopste merk volledig vergoed. Ook is te zien voor welke geneesmiddelen de verzekerde moet bijbetalen. Ook zijn er goedgekeurde medicijnen, die helemaal niet vergoed worden. Daar horen bepaalde kalmeringsmiddelen bij. De website is een initiatief van Zorginstituut Nederland. Dat adviseert de overheid over wat verzekerd moet worden en wat niet.
 De prijsverhoging van uw medicijn kan dus allerlei oorzaken hebben. Misschien hebben uw zorgverzekeraar en uw apotheek andere afspraken gemaakt. Mogelijk rekent uw apotheek ook meer voor de controle op en het afgeven van het medicijn. Patiënten realiseren zich dat niet altijd, maar apotheken zijn eigenlijk gewoon winkels, die hun personeel moeten betalen en ook winst moeten maken. Op de website van medicijnkosten.nl ziet u dat de basisprijs van uw geneesmiddel (temazapam) laag is. Het merendeel van de kosten zit dus waarschijnlijk bij de apotheek. Er zijn meer geneesmiddelen die goedkoper zijn dan de uitgiftekosten. Maar voorlichting en uitleg kosten ook geld.
 

Auteur