Naar verwachting zullen meer mensen dan vorig jaar van zorgverzekering wisselen. Mogelijk komt er zelfs een nieuw overstaprecord. De belangrijkste reden is de halvering van de maximale korting op collectieve verzekeringen van tien naar vijf procent.
Dit voorspelt marktonderzoeksbureau Ipsos. Ongeveer twee op de drie verzekerden heeft een collectieve zorgverzekering. Zij krijgen dus te maken met een halvering van de maximale korting. De afgelopen jaren waren collectief verzekerden zeer trouw. Het overstappercentage lag erg laag. Het grootste deel is zelfs nog nooit overgestapt. Slechts één op de vijf collectief verzekerden heeft ooit een overstap overwogen. Slechts een klein deel ging ook tot actie over. Vorig jaar stapte 7 procent van alle verzekerden over. In 2013 lag het overstappercentage iets hoger, met 7,2 procent. Door de verlaging van de korting verwacht Ipsos dat dit record sneuvelt. Het opzeggen van de oude zorgverzekering is mogelijk tot het eind van het jaar. Het afsluiten van een nieuwe verzekering is mogelijk tot eind januari, maar het is verstandiger om opzeggen van de oude verzekering en afsluiten van de nieuwe verzekering tegelijkertijd te doen.
Nieuwe premies
Zorgverzekeraar moeten uiterlijk 12 november hun premie voor 2020 bekend maken. De meeste wachten daarmee tot het allerlaatste moment. Alleen DSW heeft de premie al geruime tijd voor de deadline bekend gemaakt. Bij deze Schiedamse zorgverzekeraar stijgt de premie met 72 euro. Het pakket van de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars identiek, omdat de overheid dit vaststelt. Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht. Belangrijke verschillen tussen de zorgverzekeringen zijn de hoogte van de premie en de mate van vrije artsenkeuze. Lang niet alle zorgverzekeraars hebben contracten afgesloten met alle zorgverleners. Patiënten die naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan, moeten zelf bijbetalen. Hoe ruimer de keuze, des te hoger in de regel de premie.
Bron: Independer