Tot eind van de maand kan iedereen overstappen naar een andere zorgpolis. Sommigen kiezen voor de goedkoopste basisverzekering, anderen willen juist een uitgebreide aanvullende verzekering. Die laatste groep heeft met de AV Optimaal van De Amersfoortse, de AV Top van Nationale Nederlanden en de AV Topfit van ONVZ de beste.
Bij de aanvullende Tandartsverzekeringen komen De Amersfoortse, Nationale Nederlanden en ONVZ samen met Avéro Achmea ook als beste uit de bus. Dit blijkt uit het SpecialItem Zorgverzekeringen 2019 van MoneyView.
De AV Optimaal van De Amersfoortse kent een honderd procent vergoeding voor preventieve zorg, zoals reizigersvaccinaties, antigriep vaccinaties en Sport Medische Adviescentra. Bovendien is er een ruime vergoeding voor mantelzorg (2700 euro). De eigen bijdrage bij bevalling en kraamzorg worden volledig vergoed.
De AV Top van Nationale-Nederlander werd vorig jaar aangeboden door Delta Lloyd. De verzekering heeft een ruime vergoeding voor manuele therapie en beweegtherapieën. Eigen bijdrage bij bevalling en kraamzorg worden volledig vergoed.
De AV Topfit van ONVZ komt goed uit de bus met beweegtherapieën en fysiotherapie. Er is een volledige vergoeding voor een aantal cosmetische ingrepen bij een medische noodzaak. Ook therapieën als diëtiek, stottertherapie en enkele huidtherapieën worden vergoed.
De aanvullende verzekering van De Amersfoortse en ONVZ hebben een medische acceptatie. Nationale Nederlanden heeft dat niet.
Voordelig
De voordeligste natura basisverzekeringen zijn Gewoon Zekur (98,50 euro per maand) Selectief van ZieZo (101,95 euro) en Zorg Select Polis van Univé (105,85 euro). Ook vorig jaar waren dit die voordeligste natura basisverzekeringen. Bij de restitutiepolissen komen Gewoon Zekur Vrij (113,40 euro) en de Restitutiepolis van FBTO (117,50) als voordeligste uit het onderzoek.
Collectieve verzekering
Ongeveer twee op de drie verzekerden hebben een collectie verzekering, die wordt aangeboden via verenigingen, vakbonden, ledenorganisaties of de werkgever. Een collectieve verzekering is vaak goedkoper, tot maximaal tien procent. Het idee was dat zorgverzekeraars voor een specifieke groep verzekerden voordeliger zorg zouden kunnen inkopen. De besparing zou in de vorm van een lagere premie worden teruggegeven aan de verzekerden.
In praktijk werkt dat anders. De korting wordt betaald doordat de oorspronkelijke premie is verhoogd. De minister wil daarom de maximale korting van tien procent vanaf 2020 verlagen tot vijf procent.
Veel verzekerden zien bij de collectieve verzekeringen door de bomen het bos niet meer. Geen verrassing, want volgens MoneyView zijn er dit jaar zo'n 51.000 collectieven.
- MoneyView