Veel 65-plussers zitten al langer dan tien jaar bij dezelfde zorgverzekeraar. Dat kan leiden tot een onnodig hoge premie. Jongeren kiezen daarentegen vooral voor een zorgverzekering met de laagste premie.
Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. De meeste Nederlanders betaalden dit jaar 110 euro tot 130 euro per maand voor de zorgverzekering. Ouderen zitten met een premie van gemiddeld meer dan 150 euro per maand daar boven. Voor een deel komt dit omdat ouderen vaker aanvullend verzekerd zijn. Voor een ander deel komt dit, aldus Pricewise, omdat ouderen veel minder vaak overstappen naar een andere verzekeraar. Het gevolg kan zijn dat de verzekering die tien jaar geleden is afgesloten, inmiddels niet meer goed past en een hogere premie heeft.
Aanvullende verzekering
Veel consumenten hebben een aanvullende zorgverzekering afgesloten. Dat is fijn als er extra zorgkosten zijn, maar soms kost zo'n verzekering meer dan dat zij oplevert. Zo heeft een kwart van de verzekerden de aanvullende verzekering in 2020 nog niet gebruikt, volgens onderzoek van Pricewise.
Ruim driekwart van de verzekerden heeft een aanvullende verzekering voor de tandarts. Ook aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie en brillen en lenzen zijn in trek. Gemiddeld wordt 71 procent van deze aanvullende verzekering niet of niet volledig gebruikt. Door kritisch naar de aanvullende verzekering te kijken en eventueel over te stappen naar een minder uitgebreide aanvullende verzekering, kunnen veel mensen geld besparen. Wie bijvoorbeeld een tandartsverzekering heeft maar alleen voor de (half)jaarlijkse controle naar de tandarts gaat, is voordeliger uit zonder tandartsverzekering. De premie zal meer bedragen dan de kosten voor de tandarts.
Bekijk hier hoe je verstandig kunt overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.