Minder klachten over zorgverzekeringen

Getty Images

In 2017 zijn 2246 klachten ingediend bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering (SKGZ). Dat is aanzienlijk minder dan de 2913 klachten die in 2016 werd ingediend. Vooral klachten over het persoonsgebonden budget (pgb) namen af.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de SKGZ. Van de 2246 klachten bleek zo'n vijftien procent niet behandelbaar, bijvoorbeeld omdat het dossier niet compleet was. Zo'n tien procent werd ingetrokken, een handjevol (drie procent) ging direct door naar de geschilfase en het leeuwendeel, 73 procent, kwam bij de ombudsman terecht, die bemiddelt tussen verzekerde en verzekeraar.

Verreweg de meeste klachten gaan over zorg, zoals medisch-specialistische, plastisch-chirurgische, hulpmiddelen- en mondzorg. Ook over financiën (premie, eigen risico en pgb) komen de nodige klachten binnen. In een op de vijf bemiddelingen wordt de klacht opgelost. In bijna de helft van de gevallen handhaaft de verzekeraar zijn standpunt.

Bindend advies
Bijna vijfhonderd keer kwam de geschillencommissie in actie om een bindend advies te geven. In twaalf procent van de geschillen kreeg de verzekerde (deels) gelijk, in 62 procent van de gevallen de verzekeraar. De overige zaken werd teruggetrokken of opgelost. Het gaat in de geschillenfase relatief vaker om premie en pgb dan bij de ombudsman.

Bronnen: skipr, skgz

 

Auteur