Een vrijwillig hoger eigen risico in de zorgverzekering lijkt dit jaar minder populair dan vorig jaar. Dat melden enkele vergelijkingssites op basis van de afgesloten zorgverzekeringen in november.
Bij Independer koos 19,8 procent van de overstappers voor een maximaal vrijwillig eigen risico van 500 euro. In dezelfde maand in 2018 was dat 26,4 procent. Bij Zorgwijzer kiezen ook minder overstappers voor een vrijwillig eigen risico: 13,4 procent tegen 14 procent vorig jaar. Het leeuwendeel, 10,7 procentpunt, kiest bij Zorgwijzer voor het maximale eigen risico. Nog eens 2,7 procentpunt kiest voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300 of 400 euro. Pricewise ziet dat steeds meer mensen geen vrijwillig eigen risico nemen. Er is daarbij een groei van vijf procent. Bij het maximale vrijwillige eigen risico constateert de vergelijkingssite een daling van zestien procent.
Afschaffen
Pricewise deed eerder onderzoek naar het eigen risico. Bijna 70 procent van de respondenten is voor afschaffing van het verplicht eigen risico. Dit percentage daalt tot minder dan de helft als daardoor de premie omhoog gaat. Verder blijkt uit het onderzoek dat de gemiddelde verzekerde iets minder dan de helft van het verplichte eigen risico opmaakt. Het gaat om gemiddeld 164 euro van de 385 euro.
Een vrijwillig eigen risico resulteert in een lagere premie. Grofweg is de jaarpremie bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro 250 euro lager. Verzekerden die geen zorgkosten verwachten kunnen dus geld besparen door een hoog vrijwillig eigen risico te nemen.
Overstappen
Het opzeggen van de oude zorgverzekering is mogelijk tot het eind van het jaar. De deadline om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten is eind januari, maar het is heel verstsandig om de oude verzekering pas op te zeggen als er een nieuwe is afgesloten. Voor de basisverzekering hebben zorgverzekeraars een acceptatieplicht.
- Independer
- Pricewise
- Zorgwijzer