Eigen risico gespreid betalen

Getty Images

Verzekerden die ieder jaar hun gehele eigen risico in de zorgverzekering opmaken, kunnen hun verzekeraar vragen of zij dat eigen risico gespreid kunnen betalen. Bij veel verzekeraars is dat mogelijk. Dat voorkomt dat een verzekerde in een keer 385 euro uit de eigen portemonnee moet betalen. Voor gespreid betalen zijn er twee mogelijkheden. In de eerste plaats kan dat na het maken van kosten. Ook is het mogelijk om het al vooraf te regelen. Vergelijkingssite Zorgkiezer.nl heeft de mogelijkheden op een rijtje gezet.

Verzekeraars stellen soms eisen aan het vooraf in termijn betalen van het eigen risico. Een voorwaarde kan zijn dat er alleen een verplicht eigen risico is, geen vrijwillig eigen risico. Daarnaast moet het gespreid betalen voor 1 februari worden aangevraagd. De verzekeraar schrijft het eigen risico dan maandelijks af. Als achteraf blijkt dat het eigen risico niet volledig is verbruikt, betaalt de zorgverzekeraar het resterende bedrag terug.

Overstappers naar een nieuwe verzekeraar moeten het gespreid betalen zelf aanvragen bij hun nieuwe verzekeraar. Het is een kwestie van inloggen met DigiD op de site van de verzekeraar en daar het gespreid betalen aanzetten.

Niet alle verzekeraars bieden gespreid betalen aan. Het is niet mogelijk bij Besured, ONVZ, PNOzorg, Promovendum en VvAA. Na het maken van kosten is het vaak wel mogelijk om met de zorgverzekeraar een regeling te treffen om in termijnen te betalen.

Auteur 
Bron 
  • ZorgKiezer