Is die aanvullende. verzekering echt voor iedereen overbodige luxe? Natuurlijk niet. 5 redenen om de aanvullende verzekering wel te houden.
''Weg met overbodige verzekeringen! Verhoog het eigen risico en bespaar!'' Steeds vaker hoor je dergelijke adviezen. Het klopt dat u minder premie betaalt door meer risico zelf te dragen. Of dat echt voordelig uitpakt, blijkt pas eind 2013. Gokt u liever niet met uw gezondheid, neem dan ook deze 5 redenen vóór een aanvullende verzekering in uw overweging mee.
1. Fysiotherapie is duur
Fysiotherapie is in het basispakket beperkt gedekt. Een enkele fysiotherapiebehandeling kost maar 30 euro. Een keer naar de kapper en u bent het ook kwijt, kun je denken. Maar wie fysiotherapie nodig heeft, kan niet volstaan met een enkele behandeling. Voor veel aandoeningen geeft wekelijks oefenen onder deskundige begeleiding de beste kans op een goed resultaat. Zo bent u met een gangbare behandelingsduur van negen keer dus 270 euro kwijt. Komt de aandoening later in het jaar nog een keer terug, dan is het algauw weer 270 euro. Wie te vroeg stopt, bijvoorbeeld wegens de hoge rekening, loopt meer risico op terugval. Alleen chronisch zieken krijgen vanaf de 21e behandeling de volledige kosten vergoed. Maar dan zijn ze al 600 euro armer! U vindt hier een overzicht van verzekeraars die fysiotherapie 100% dekken.
2. Gezondheid biedt geen garantie voor de toekomst
Gezonde mensen hebben geen aanvullende verzekering nodig, hoort u wel eens zeggen. Daar zit wat in, maar vooral achteraf bekeken: gezonde mensen hebben het afgelopen jaar geen aanvullende verzekering nodig gehad. Diezelfde mensen kunnen best volgend jaar ziek worden, een ongeluk krijgen of overbelast raken door werk of privé omstandigheden. Huisarts- en ziekenhuiszorg zijn in die gevallen gewoon gedekt, maar psychologische zorg bijvoorbeeld wordt maar beperkt vergoed: vijf behandelingen met een eigen bijdrage van 20 euro per keer. Wie flink in de penarie terechtkomt, is blij met een ruimhartige aanvullende verzekering.
3. Basisverzekering wordt kaler
Bijna ieder jaar verdwijnt er wel een vergoeding uit het basispakket en slechts een enkele keer komt er eens een vergoeding terug, zoals komend jaar hulp bij stoppen met roken. Daar staat tegenover dat loophulpen, zoals rollators, voortaan niet meer worden vergoed. Van hoortoestellen krijgt u nog maar 75% vergoed. Voor bepaalde geneesmiddelen geldt een eigen bijdrage. Een aanvullende zorgverzekering verzacht deze pijn met een financiële goedmaker.
4. Tandarts uitstellen doet pijn
Een tandartsverzekering is niet voor iedereen nodig. Het loont de moeite om even reëel naar uw tandartsgeschiedenis te kijken. Een goed onderhouden gebit zal niet van de ene op de andere dag twee kronen en bruggen behoeven, maar dat onderhoud zal dan wel moeten blijven gebeuren. Zonder tandartsverzekering schuift u een tandartsbezoek misschien liever nog een jaartje door. En dat is vragen om problemen. Maak dus liever een goede inschatting en kies voor de vergoeding die u nodig heeft, of dat nu 150 euro per jaar is of 1000.
5. Aanvullende verzekering biedt maatwerk
Niemand wil overbodige verzekeringen. Het aardige van aanvullende zorgverzekeringen is dat je alleen die risico’s kunt kiezen die je niet graag zelf draagt en andere weg kunt laten. Er zijn speciale polissen voor 55-plussers, met vergoedingen voor onder meer mantelzorg, loophulpen, hoortoestellen en brillen. Maar u kunt ook met behulp van een zorgverzekering-vergelijker precies die vergoedingen uitkiezen die u nodig vindt. Medische hulp binnen Europa bijvoorbeeld, of juist over de hele wereld. En daarmee bespaart u dan weer op uw reisverzekering.