Lange en pittige peul
Kousenband is een groente die in de Nederlandse keuken nog niet heel veel wordt gebruikt. En dat is jammer, want deze peul is lekker pittig en ook nog eens goed voor uw ogen.
Wat is het?
Kousenband is een groente die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. De groene peulen zijn 15 tot 25 centimeter lang en ze lijken op uitgerekte sperziebonen, maar de smaak is iets pittiger. Oorspronkelijk komt kousenband uit tropische gebieden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. In de tropen kan zo’n peul wel een meter lang worden.
Wat zit erin?
Kousenband bevat zes keer zoveel zeaxanthine als een gemiddelde groente, en twee keer zoveel luteïne. Dit zijn allebei antioxidanten die goed zijn voor de ogen. Ze beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-licht. Luteïne en zeaxanthine zitten in de gele vlek (macula) in het netvlies, het brandpunt van de ooglens. Bij maculadegeneratie gaat de gele vlek geleidelijk slechter functioneren. Deze oogziekte is in Nederland de belangrijkste oorzaak van de achteruitgang van het gezichtsvermogen bij ouderen. Uit onderzoek komen aanwijzingen dat luteïne en zeaxanthine deze aandoening kunnen tegengaan of vertragen.
Waar moet u op letten als u kousenband koopt?
Eigenlijk op hetzelfde als bij sperziebonen: de peulen moeten niet slap zijn, maar sappig en stevig.
Hoe bewaart u kousenband?
U kunt de peulen enkele dagen op een donkere, koele plaats bewaren. Niet in de koelkast; dan kan deze tropische groente verkleuren.
Hoe maakt u het klaar?
Ook wat schoonmaken en bereiding betreft lijkt kousenband op sperziebonen. Verwijder de puntjes en zo nodig de stugge draden, snijd de peulen in stukjes van 3 à 4 centimeter en kook ze ongeveer 15 minuten. Smoren of roerbakken kan ook.
- Plus Magazine