WOZ-waardeloket nog lang niet compleet

Getty Images

Weet u wat de WOZ-waarde van uw woning en dat van de buren is? Het streven was dat iedereen dit vanaf 1 oktober op één centraal punt zou kunnen opvragen: het WOZ-waardeloket. Niets is minder waar.

94 van de 390 gemeenten hebben de WOZ-waarde van de woningen inmiddels openbaar gemaakt. Het plan was dat alle gemeenten nu aangesloten zouden zijn bij het WOZ-waardeloket. De website bestaat al sinds 2013, maar het voorstel om de WOZ-waarde van alle woningen per 1 oktober 2016 openbaar te maken, is bedoeld om acceptatie van de WOZ-waarde te vergoten onder de burgers en om de kwaliteit van deze waarde te verbeteren. Hierdoor komt er meer inzicht in de manier waarop verschillen in woningen vertaald zijn in een verschil in WOZ-waarde. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de site.

Geen onwil

Het is niet zo dat de gemeenten die nog niet op WOZ-waardeloket te vinden zijn, de WOZ-waarde niet openbaar willen maken. Zij doen dit met alternatieve sites zoals wozview.nl, watisdewozwaarde.nl, mijnwozwaarde.nl en knoop-woz.nl. Als het zelfs op deze sites niet lukt om een WOZ-waarde op te vragen, dan kan dat vaak alsnog via MijnOverheid.

Oproep

Vereniging Eigen Huis spreekt er schande van dat de aansluiting van alle gemeenten niet tijdig is gebeurd en vindt dat ook gemeenten zich aan de wet moeten houden. De minister van Binnenlandse Zaken is het met dit laatste eens. Hij heeft de commissaris van de koning in Overijssel gevraagd om de gemeenten die hun woningen nog niet bij de centrale website hebben aangemeld, aan te sporen dit binnen enkele maanden te doen.

WOZ-waarde heeft veel invloed

De WOZ-waarde van een huis wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Deze is van invloed op de hoogte van een aantal belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting, inkomstenbelasting, erfbelasting en waterschapsbelastingen. Sinds 1 oktober 2015 speelt de WOZ-waarde van een woning ook een rol bij de totstandkoming van de huurprijs.

Het taxatieverslag van de woningen is niet op het WOZ-waardeloket te vinden, alleen via MijnOverheid. Het WOZ-waardeloket geeft wel informatie over de manier waarop de taxatie van woningen tot stand komt.

Bron 
  • Rijksoverheid
  • Vereniging Eigen Huis