Woningmarkt herstelt ook buiten de Randstad

Getty Images

Niet alleen in de Randstad en dan voornamelijk in Amsterdam trekt de woningmarkt aan. Ook buiten de steden en op het platteland worden woningen sneller verkocht.

Oorzaak

Door de lage rente die voor een hypotheeklening betaald moet worden én de lage woningprijzen, trekt de woningmarkt aan. Het wetenschappelijk bureau van ABN Amro verwacht dit jaar 15 procent meer verkochte woningen dan in 2015. In maart was die prognose nog 10 procent.

De woningen lijken volgens makelaarskoepel VBO inderdaad sneller van de hand te gaan, ook buiten de Randstad. Radiozender BNR deed een inventarisatie naar de woningprijzen enn constateerde dat in Drenthe, Limburg en Zeeland de huizenprijzen stijgen. Toch kan het herstel van de woningmarkt per regio nog verschillen.

Hoofdprijs?

Volgens ABN Amro moeten verkopers van woningen niet de hoofdprijs verwachten. De verkoopprijzen zullen onder invloed van onder andere de 'Brexit' in 2016 niet meer dan met 4 procent stijgen. Afgelopen mei nam de gemiddelde verkoopprijs van een woning volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek met 4,3 procent toe ten opzichte van 2015. Dat is een fractie meer dan in april en gelijk aan de stijging in maart, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Drie jaar lang

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden ze tot een dieptepunt in het voorjaar van 2013. Sinds juni 2013 is er weer sprake van een stijgende trend, die nu dus ruim drie jaar aanhoudt.

Ten opzichte van de piek in 2008 is het prijsniveau wel 14,3 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 9,2 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen was in mei dit jaar ongeveer even hoog als in augustus 2004.

Woning aanpassen, wat doe je wel en wat niet?

Bron: BNR, RTL-Z