Ervaart u het ook wel eens? Een enorme putlucht in huis? Het kan zijn dat de geur uit het riool komt. Dit is wat u ertegen kunt doen.
Rioollucht kan op een aantal verschillende manieren in je woning terecht komen:
1. Het stankslot werkt niet goed
Elke afvoer maakt gebruik van een sifon om nare luchtjes tegen te houden. De rioollucht krijgt de kans om zich buiten het riool te verspreiden, doordat het stankslot van de straatkolk (het 'putje' waarmee regenwater afgevoerd wordt) droog is komen te staan. Dat kan gebeuren als het lang droog is, bij afwezigheid van regen. Het water dat in de sifon blijft staan, blokkeert de doorgang voor de gassen die altijd in het riool aanwezig zijn. Als het water is verdampt, bijvoorbeeld door extreme warmte of als de afvoer lang niet is gebruikt, dan kan de putlucht uit de riolering vrijuit ontsnappen en uw huis binnenstromen.
Vaak is het genoeg om de straatkolk - het putje bij de stoep - even goed door te spoelen met water (minimaal 2 emmers) zodat de sifon zich weer vult en het stankslot daarmee is hersteld.
2. Een verstopping in het riool of de afvoer
De beluchting kan ook verstoord raken door een verstopping. Nieuwe woningen dienen voorzien te zijn van een zogenaamde ontspanningsleiding, deze leiding loopt van onder tot boven door het dak naar buiten, overal in de dezelfde diameter. De rioollucht kan door verstopping niet meer ontsnappen via de ontspanningsleiding op het dak, waardoor de vieze putlucht elders uit het rioolsysteem wordt gedrukt. Bij dit type verstopping hoort men vaak borrelende of zuigende geluiden uit de afvoer.
3. Problemen met de beluchting- of ontluchtingspijp
Bij oudere woningen met een gemengd rioolsysteem (vuilwater en regenwater), vindt de beluchting en ontluchting vaak plaats via de regenwaterafvoer. Let dus heel goed op met het afkoppelen van regenwater of met het installeren van sifons in deze afvoeren.
4. Er is een lekkage
Dankzij een scheur in de leidingen of een leidingbreuk kan smerig water en rioollucht uit de afvoer ontsnappen. Los van eventuele waterschade, zorgt dit ongetwijfeld voor vervelende geurtjes.
5. De riolering is beschadigd
Door fouten bij de aanleg, bij werkzaamheden of door verzakkingen kan de riolering ook scheuren of afbreken. Bij dergelijke problemen zie je vaak ook rioolvliegjes (zogenaamde ‘latrine vliegjes’) rondfladderen.
Ik zit in de stank, wat nu?
Wat kun je zelf doen? Onderhoud je afvoer regelmatig: maak je afvoerputjes regelmatig schoon en spoel zeker geen vette of vaste substanties door de afvoer. Zo voorkom je de grootste problemen. Probeer bij verstoppingen eerst het volgende: gebruik een plopper of strooi wat soda in de afvoer. Vermijd liever sterke, chemische ontstoppingsmiddelen, want die kunnen de afvoer van binnenuit beschadigen.
Zit u nog steeds met de problemen? Laat preventief uw leidingen reinigen en controleren door een professioneel en erkend rioolbedrijf. Deze kan kijken wat het probleem is, en dan de oorzaak aanpakken. Maak hier echt werk van. Rioollucht kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid: vaak betreft het een mengsel van methaan en waterstofsulfide. Het ruikt naar rotte eieren en kan zorgen voor hoofdpijn, irritaties aan de ogen, duizeligheid, kortademigheid en zelfs bewusteloosheid. Dat is dus best ernstig!
Het riool en Covid-19
Covid-19-patiënten scheiden het virus vaak uit via de ontlasting. Bij de rioolwaterzuivering is dit te detecteren, en nu proberen betrokken onderzoekers uit te vinden of je op basis van rioolwater misschien een betrouwbare coronascreening kunt opzetten. Is aan dat water bijvoorbeeld vroegtijdig af te lezen of het virus zich onder de bevolking aan het verspreiden is, en meer mensen besmet? Een belangrijke vraag nu diverse landen hun lockdown versoepelen en er angst is dat het virus zich weer zal verspreiden.
Nu proberen betrokken onderzoekers uit te vinden of je op basis van rioolwater misschien een betrouwbare coronascreening kunt opzetten. „Als er één ziektegeval op de 100.000 mensen is gemeld bij de GGD, kunnen we het al zien in rioolwater”, zegt onderzoeksleider Gertjan Medema. Het is volgens hem inmiddels wel duidelijk dat het virus vroegtijdig kan worden aangetoond. Maar, voegt hij toe, je wil ook weten of „het signaal correspondeert met de ziekte”. Met andere woorden: als het virus zich verspreidt en meer mensen ziek maakt, of omgekeerd, als het virus uitdooft, wil je dat ook terugzien in het water. En dat lijkt wel zo te zijn, zegt Medema.
Bron: WijLimburg