'Versoepeling bouwregels beperkt zelfredzaamheid'

Getty Images

Negen landelijke belangenorganisaties luiden de noodklok over het plan om de bouwregels te versoepelen. Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst wil dat de eisen voor wat betreft toegankelijkheid en bruikbaarheid van woningen worden versoepeld.

Tot de landelijke belangenorganisaties die zich bij de oproep hebben aangesloten, behoren onder meer de Patiëntenfederatie, Ieder(in) en de Fietsersbond.

Exit balkon, berging en brede doorgang

De versoepeling van de bouwregels houdt in dat de minimale afmetingen die deuren en gangen moeten hebben, worden losgelaten. Ook wil de minister een balkon en een berging niet langer verplicht stellen. Volgens de belangenorganisaties is dit slecht nieuws voor mensen met een rolstoel of een rollator, omdat voor hen de toegankelijkheid van huizen afneemt. Ook het niet langer verplicht stellen van een balkon baart zorgen: voor mensen die vanwege ziekte of leeftijd aan huis gekluisterd zijn, is zo'n balkon erg belangrijk. Verder stellen de organisaties dat de berging onmisbaar is voor mensen die een rollator of scootmobiel nodig hebben, maar in hun woning niet over voldoende ruimte beschikken om deze te parkeren.

Beperking zelfredzaamheid

Het vinden van geschikte woonruimte is voor ouderen en mensen met een beperking nu al lastig, terwijl tegelijkertijd ouderen langer thuis wonen en vaker woningaanpassingen nodig hebben. Het aantal aangepaste woningen neemt echter maar mondjesmaat toe, zeggen de belangenorganisaties. 'Het gevolg is dat velen blijven wonen in een huis dat hun zelfredzaamheid beperkt,' stelt Ieder(In).

Bouwwereld verantwoordelijk

Minister Blok op zijn beurt denkt dat de bouwwereld rekening zal houden met ouderen en mensen met een beperking. De belangenorganisaties bestrijden dat: die stellen dat wettelijke eisen nodig zijn om de toegankelijkheid van woningen te garanderen. Toen de eis voor balkons en bergingen eerder al eens werd losgelaten, daalde het aantal woningen met balkon en berging ook direct, zeggen zij. De balkons en bergingen werden later weer verplicht gesteld.

Gehandicaptenverdrag Verenigde Naties

Nederland heeft het Gehandicaptenverdrag van de Verenigde Naties ondertekend. In dat verdrag staat onder meer dat mensen met een beperking recht hebben op zelfstandig wonen, maar volgens de belangenorganisaties zullen de plannen van minister Blok juist het tegenovergestelde bewerkstelligen. Staatssecretaris Van Rijn moet binnenkort met nieuwe plannen voor de uitwerking van het VN-verdrag komen. De nieuwe bouwregels worden op 19 december 2016 behandeld in de Tweede Kamer.

Om deze aantallen gaat het

Nederland telt 190.000 mensen die in een rolstoel zitten en ongeveer 1,4 miljoen mensen hebben een matige tot ernstige motorische beperking. Hieronder vallen ook ouderen die afhankelijk zijn van een rollator. Gezien de vergrijzing zal die laatste groep de komende jaren alleen maar groter worden.

 

 

Auteur 
Bron 
  • nos.nl