Wij zijn vorig jaar gestart met een grote verbouwing van ons huis. Binnenkort is het eindelijk klaar. Moeten wij onze opstalverzekering nu aanpassen? Vrienden van ons vertelden dat wij misschien niet meer verzekerd zouden zijn.
Voor de beantwoording op uw vraag is van belang om te weten óf en zo ja, hoeveel uw woning door de verbouwing in waarde is gestegen en natuurlijk voor welk bedrag u precies bent verzekerd. Als de opstalverzekering niet is aangepast aan de hogere waarde van uw woning, is het inderdaad mogelijk dat u bij schade niet het volledige bedrag uitgekeerd zult krijgen. Vaak bieden deze verzekeringen wel een garantie tegen onderverzekering maar bij de meeste verzekeringsmaatschappijen is het zo dat deze garantie komt te vervallen als u een verbouwing niet aan hen hebt doorgegeven. Hierdoor krijgt u in dat geval – ondanks de garantiebepaling in de polisvoorwaarden - niet het volledige schadebedrag uitgekeerd.
Een verbouwing is dus een moment om de verzekeringen van uw woning eens goed tegen het licht te houden.
Ook leegstand door bijvoorbeeld opname in een zorginstelling of vanwege een overlijden is zo’n moment. U doet er goed aan om de leegstand in elk geval te melden bij uw verzekeraar. Vaak is het verzekeren van de inboedel dan niet meer mogelijk, of in elk geval niet tegen de bestaande premie. Ook voor de opstalverzekering kunnen andere voorwaarden gelden; er is immers sprake van een groter risico. Als de verzekeraar niet tijdig op de hoogte was gesteld, loopt u het risico dat u bij schade niet of minder uitgekeerd krijgt. Over het algemeen hanteren de verzekeringsmaatschappijen een periode van twee a drie maanden voordat zij vinden dat sprake is van leegstand waarvoor mogelijk andere voorwaarden gelden. Wilt u geen risico lopen, neem dan dus in elk geval contact op met de betreffende verzekeraar.