Er komt een hoop gepieker en geregel bij kijken: een verbouwing. De financien rondkrijgen, een aannemer in de arm nemen, afspraken maken, werkzaamheden plannen... zo houdt u het allemaal in de hand.
1. Plan uw budget en tijd ruim in
Een nieuwe keuken, meer ruimte op zolder, een prettige badkamer die is geheel aangepast aan uw wensen. Ook als u tegen fysieke beperkingen aanloopt, kan een verbouwing u helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Een goede voorbereiding is daarbij cruciaal. Stel van tevoren uw grenzen vast. Zet het allemaal op papier. Plan wat meer tijd en geld in dan u uiteindelijk hoopt te besteden: er kunnen altijd onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden. Het is dan beter om voorbereid te zijn. Idealiter is het straks niet eens nodig.
Een tijdsplanning maken is nog wel te doen, eventueel met hulp. Maar hoe plan je een ruim budget in? Vaak hebben we wel wat spaargeld op de bank, maar een andere goede optie is om de overwaarde van uw koopwoning te benutten.
Overwaarde? Dat is de waarde van uw woning, verminderd met de nog af te lossen hypotheek. De huidige WOZ-waarde geeft wel een goed beeld, maar de echte martkwaarde van uw huis berekenen kan alleen met een fatsoenlijk taxatierapport. Dit kan een makelaar voor uw regelen. Vraag verschillende makelaars om een offerte, of gebruik een online vergelijker, want de kosten kunnen sterk uiteen lopen. Is uw huis daadwerkelijk meer waard dan de hypotheek, dan kunt u die overwaarde verzilveren.
Een van de beste mogelijkheden is om dit in de vorm van een lening te gieten. Voor uw bank is het wel belangrijk om de zekerheid te hebben dat uw lening - evenals uw hypotheek - straks in zijn geheel wordt afgelost. Overwaarde geeft de bank die extra zekerheid, waardoor u makkelijker een persoonlijke- of blijverslening kunt afsluiten. Of misschien is een geheel nieuwe hypotheek wel gunstiger in uw situatie? Informeer bij uw bank of financieel adviseur! U leest hier meer over de mogelijkheden >>
2. Bepaal uw wensen én uw grenzen
Wat wilt u nu eigenlijk? Spreek uw wensen en grenzen ook goed door met een eventuele partner en/of kinderen, en leg afspraken vast. Een frisse blik en perspectief van een naaste is vaak heel fijn. Als u op bezoek gaat bij een keuken- of badkamercentrum, komt u waarschijnlijk in de verleiding om meer uit te geven dan u op voorhand eigenlijk van plan was. Dat is natuurlijk ook wat de verkopers het liefste zien. Harde regels voor uzelf opstellen is dan de beste keuze. Het is niet nodig om calvinistisch te werk te gaan, maar wees wel realistisch. Geef niet meer geld uit dan u wil of kan. Bedenk: elke wijziging heeft zijn eigen consequenties. Als u op één gebied meer uitgeeft, moet u op een ander gebied misschien besparen.
Er is vaak een groot prijsverschil tussen een gloednieuwe, zojuist ontworpen moderne keuken en een mooi opgeknapte keuken met nieuwe deuren, aanrechtblad en wat modernere apparatuur. Wat is voor u de hoofdzaak: functionaliteit of stijl? Het eerste is vaak toch wel het belangrijkste. Als u goed voor ogen heeft wat uw wensen en grenzen zijn, kunt u kostbare verleidingen vaak lekker laten liggen en gewoon gaan voor wat u van tevoren – samen met uw eventuele naasten – had bedacht. En dan heeft u straks ook geen spijt achteraf! Dat geldt ook voor de badkamer. Een nieuwe inloopdouche is misschien belangrijker dan die fraai vormgegeven wastafel. Gaat u straks werkelijk uren doorbrengen met kijken naar die wastafel, of is een fijne en kwalitatief hoogstaande inloopdouche toch de hoofdzaak?
3. Houd rekening met de toekomst
Een verbouwing plant men zelden voor de lol. Uw huidige badkamer, slaapkamer of keuken kan verouderd zijn, maar het is ook mogelijk dat u straks zelf meer hulpbehoevend wordt. Zelfstandig thuiswonen, zo lang het kan, is voor de meeste mensen een wens. Het is misschien niet leuk om nu al aan te denken, maar toch is het goed om het in gedachten te houden. Kunt u over tien jaar nog steeds kwiek in en uit uw bad klimmen? Is een uitbouw met niveauverschil wel zo handig? Misschien is het goed om alvast wat handgrepen te installeren in uw inloopdouche. En de wereld draait ook door. Misschien is nu het moment om te investeren in een inductieplaat, in plaats van een ouderwets gasfornuis.
Zie ook zeker uw slaapkamer niet over het hoofd: het is een van de kamers waar u toch veel tijd doorbrengt, zeker als u straks misschien slechter ter been wordt. U weet het nu nog niet. Comfort en veiligheid zijn beide speerpunten. Denk aan bedlees- en stoeltafels en dienbladen, in hoogte verstelbaar. Handige bedsteunen, een rookmelder, een luchtzuiveringsysteem, een intercom voor als er iemand voor de deur staat aan te bellen. Er zijn tegenwoordig ook ‘’smart’’ slaapkamers in de aanbieding met domotica-technologie. Zo kunt u veel zaken bedienen vanuit uw bed, zonder op te hoeven staan.
Voor mensen die te maken krijgen met beperkingen, is er een valgevaar bij uit bed stappen en het aan- en uitkleden. Dit risico kunt u minimaliseren met zaken als op afstand bedienbare verlichting, een bewegingssensor onder het bed, licht dat aanspringt als u opstaat. Handig tijdens de donkere en koude decembermaanden, als u in de nacht naar het toilet moet. U kunt een lichtspoor laten aanleggen dat u de weg wijst, want we zijn midden in de nacht allemaal wel eens dromerig en versuft. Denk ook bijvoorbeeld aan elektronische bediening van gordijnen of de luxaflex. We leven in de 21e eeuw: er is zoveel mogelijk waar u waarschijnlijk nog geen weet van heeft. Laat u uitgebreid adviseren bij woonwinkels – zonder u, zoals gezegd, te laten verleiden tot onnodige en te dure fratsen.
Voor nu is het handig, stijlvol, futuristisch en comfortabel. Op een dag is het misschien noodzakelijk voor uw voortdurende veiligheid en een fijne en praktische leefroutine. Hoe eerder u de verstandigste, later wellicht noodzakelijke aanpassingen doorvoert, hoe langer u er straks van kunt genieten. Om u te helpen om na te denken over uw woonwensen voor later, hebben Rabobank en Interpolis de 50Plus WoonTest ontwikkeld. Ze hebben hiervoor samengewerkt met ouderen en mantelzorgers. De test maken duurt vijf minuten. U beantwoordt vragen over uw huis, maar ook over de buurt, de voorzieningen en de mogelijkheden om hulp te krijgen. Na het invullen kunt u beter beoordelen of uw huis ook de komende jaren nog bij u past, of dat het verstandig is om nu al in actie te komen.
4. U kunt niet alles overlaten aan anderen
Heeft u een redelijk budget, dan is het verleidelijk om alles uit te besteden aan experts en zelf met een gerust hart op de bank te zitten. Helaas. We adviseren u toch om de regie zelf in handen te houden. U zult iedereen achter de broek moeten zitten om te zorgen dat de tijdsplanning gehaald wordt. Dat is namelijk zeer in uw belang, maar veel minder voor de mensen die u inhuurt. Die zullen er niet zo snel wakker van liggen als uw project vertraging oploopt.
Maar een klant tevreden houden is natuurlijk wel een prioriteit. Zeur veel, eis stiptheid en service. Controleer of alles wel naar uw wensen verloopt. U maakt uzelf misschien niet bijzonder populair, maar brutale mensen heersen over de wereld. En straks, als uw (ver)nieuw(d)e keuken of badkamer af is binnen het geplande budget en tijdsbestek, plukt u daar de vruchten van. En al die vakmensen worden ervoor betaald om u tevreden achter te laten.
5. Schep orde in de chaos en kijk vooruit
Er komt bij een verbouwing een hele papierwinkel kijken. Een offerte, afspraken maken, financiele overzichten: het is mogelijk dat u de grip verliest. Laat dat niet gebeuren. Leg een speciale ordnermap aan voor de verbouwing, met tabbladen voor ieder onderwerp. Leg niet alleen alles vast, maar doe dat ook vooral continue. Wees streng voor uwzelf en laat geen achterstand ontstaan. Hoe groter de ‘’nog sorteren en uitzoeken’’ lijst wordt, hoe groter uw eigen tegenzin om alles bij te werken. Het is een soort heuvel die steeds lijkt te groeien. Maar het is wel heel belangrijk om in de hand te houden, ook met het oog op de toekomst. Want u wilt straks natuurlijk een eindresultaat dat al die geld, tijd en energie waard was. Dat bereikt u alleen als u de situatie onder controle houdt.
Iets anders om rekening mee te houden: verbouwingen zijn doorgaans rommelig. Afhankelijk van de omvang van de verbouwing is het misschien verstandig om tijdelijk elders te gaan wonen. Zo bespaart u uzelf een hoop irritatie. Er zijn vakantieparken waar u een fijn huisje of luxe chalet kunt huren voor enkele weken. Er is geen perfecte oplossing, maar het scheelt een hoop vies stof, lawaai, en de aanblik van uw dierbare huis in chaos. En zo kunt u, na een dag van dingen regelen, mensen aanwijzingen geven en plannen, even lekker weg uit de hele situatie en u laten afleiden. Dat is ook wat waard.