Rechter beslist: gasverlater hoeft afsluitboete niet te betalen

Getty Images

Huiseigenaren die van het gas af willen, hoeven niet te betalen voor het verwijderen van hun gasaansluiting inclusief meter. Netbeheerders rekenen daar nu een bedrag tussen de 350 en 800 euro voor. Dat schrijft De Volkskrant op basis van een uitspraak van de kantonrechter in Noord-Nederland.

De zaak werd aangespannen door Meppelaar Stefan Boerma. Hij was het niet eens met de rekening die netbeheerder Rendo hem stuurde nadat de gasmeter uit zijn huis werd verwijderd. Boerma nam geen gas meer af, maar weigerde Rendo de opdracht te geven om zijn aansluiting te verwijderen. De netbeheerder deed dat toch, in vervand met de veiligheid en een wettelijke verplichting. De rekening ging naar Boerma. 

Algemene voorwaarden

Maar Boerma hoeft die rekening volgens de rechter niet te betalen, omdat hij geen opdracht gaf de gasmeter te verwijderen. Rendo kon niet zonder die opdracht zomaar de meter weghalen, want die regel is nooit duidelijk genoeg aan de klanten voorgelegd in de algemene voorwaarden.

Ergernis

Met die uitspraak lijkt een kwestie te zijn geregeld die al jarenlang tot ergernis leidt. Woningen moeten ‘van het gas af’, maar de voorlopers die dat doen, moeten honderden euro’s betalen. Zij noemen dat de ‘afsluitboete’.

Voor wie is de rekening?

Maar, zegt directeur Eddy Veenstra van Rendo tegen De Volkskrant: ‘Het weghalen van die aansluiting kost geld. En de vraag is: wie gaat dat betalen?’ Als de gasverlater niet betaalt, dan moet de netbeheerder betalen, een overheidsbedrijf, en die moet dat verhalen op de mensen die nog wel gas afnemen. Dat is ook geen wenselijke situatie.

De Tweede Kamer heeft in februari een wetswijziging aangenomen die de kwestie lijkt te regelen: de gasverlater moet de helft betalen, de andere helft is voor de netbeheerder. Die wet moet alleen nog door de Eerste Kamer.