Bijna de helft van de huiseigenaren is actief bezig met het verduurzamen van het huis. Isoleren staat op nummer één als belangrijkste maatregel. Hierbij houdt een kwart niet bewust rekening met de gevolgen voor de luchtkwaliteit.
Dit blijkt uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden. Bij isoleren is het belangrijk om ook aan ventilatie te denken. Een kwart doet dat niet bewust. Bij jonge huiseigenaren is dat percentage nog hoger. Bijna driekwart van de huiseigenaren vindt een duurzame woning bovendien belangrijker dan een gezonde woning.
Meer dan de helft van de huiseigenaren houdt ramen en ventilatieroosters dicht om energie te besparen. Dat kan leiden tot ongezonde lucht in huis. Onvoldoende ventileren vergroot de kans op schimmel en kan ervoor zorgen dat fijnstof langer in huis blijft hangen. Langdurige blootstelling hieraan kan leiden tot hart-, vaat- en longaandoeningen.
Een op de vijf huiseigenaren steekt vaker de open haard of houtkachel aan om energie te besparen. Hierdoor komt fijnstof en koolmonoxide vrij. Dat is slecht voor het milieu en de gezondheid.
Ventileren
Veel Nederlanders weten niet precies wat goede ventilatie is. Vier op de vijf huiseigenaren denken dat het af en toe open zetten van ramen de beste manier van ventileren is. Dat is niet zo, want een
half uur na het sluiten van een raam is de frisse lucht al weer weg. Goede ventilatie betekent dat er continu verse lucht in de woning komt.
- Nationale Nederlanden