De woning wordt gemeenschappelijk

Vraag van de week

Getty Images

Toen we samenwoonden, was ik voor 90 procent eigenaar van onze woning en mijn vriend 10 procent. Dat is zo gedaan omdat hij de verbouwing van de badkamer en keuken ging betalen van het huis dat eerst nog volledig mijn eigendom was. Nadat we vorig jaar volgens de wet getrouwd zijn, zegt hij voor de helft eigenaar te zijn van de woning, klopt dat?

Ik vrees van wel. Door te trouwen, is dat wat eerst een eenvoudige gemeenschap was, namelijk de woning waarvan u beiden voor een ongelijk deel eigenaar was, gemeenschappelijk bezit geworden in de verhouding 50/50. Alle privé bezittingen zijn privé gebleven, maar alles wat op in welke verhouding dan ook gemeenschappelijk was, is dat nu voor ieder 50 procent geworden. Dat had u kunnen voorkomen door voor het trouwen huwelijkse voorwaarden te laten opstellen waarin u de verhouding 90/10 had kunnen vastleggen.

De verbazing die u heeft over de plotseling andere verhoudingen in het eigendom is er bij velen. Het nieuwe huwelijksvermogensrecht is wat dat betreft ook best lastig uit te leggen. Toch is het vrij simpel: alles wat privé was blijft privé net als schenkingen en nalatenschappen die tijdens het huwelijk worden ontvangen, maar alles wat gemeenschappelijk is, wordt dat nu voor ieder 50% ongeacht hoe de verhoudingen voor het huwelijk waren.

Nico van Scheijndel houdt zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.