Een auto huren? Zo leer je van mijn fouten

Getty Images

Voor een weekendje Keulen huurde ik een auto. Voor een scherpe prijs van 162 euro scheurden we in een BMW over de Autobahn. Maar die droom resulteerde in een fikse kater. Want uiteindelijk moest ik viermaal zoveel betalen!

Wat deed ik fout bij het huren? En hoe kun jij daarvan leren?

Andere auto

Bij het ophalen bleek de bestelde BMW niet beschikbaar, maar wel een duurdere en grotere BMW die eigenlijk 100 euro meer kostte. De baliemedewerker bood me deze upgrade voor 60 euro extra aan. Hoe kon ik weigeren?
Tip: Ook al wordt geadverteerd met een bepaald model auto, je hebt nooit de zekerheid dat je die ook krijgt, want je huurt een autocategorie. Als je per se die ene auto wil rijden, geef dat dan als voorkeur aan wanneer je boekt.

Brandstof

Na het voltanken van onze BMW vlak voor het inleveren moest ik maar liefst 74 euro afrekenen. Oei! Die snelle ritten op de Autobahn bleken een 'ouderwets' verbruik van 9 liter per 100 kilometer te hebben veroorzaakt.
Tip: een snelle en grote auto verbruikt een stuk meer dan een kleine compacte. Vooral als je lang of ver gaat rijden, loopt dat in de papieren. Dan kan het verstandig zijn om een wat kleinere en zuinige auto te huren.

Vrije kilometers

Na terugkomst factureerde de verhuurder me 54 euro extra. De categorie waarin onze BMW valt, staat namelijk geen 300 vrije kilometers per dag te toe maar slechts 200. De baliemedewerker had me hierop overigens niet attent gemaakt, en ik heb me erover beklaagd. De verhuurder schrapte dit bedrag vervolgens van mijn factuur. Heel netjes!
Tip: kijk vooraf hoeveel vrije kilometers per dag zijn inbegrepen. Heb je geen zin om dat uit te vogelen? Kies dan voor all-inclusive huur, mogelijk bij onder meer Sunny Cars en Avis. Dan zijn alle toeslagen inbegrepen en schrik je niet van onverwachte kosten.

Iets te enthousiast

Wat trok de BMW heerlijk op! En als we met 180 kilometer per uur over de Autobahn reden, voelde je er bijna niets van. Wat ik wel voelde - namelijk in mijn portemonnee - waren de twee snelheidsboetes van in totaal liefst 225 euro die na terugkomst in mijn mailbox belandden. Met daarbij opgeteld administratiekosten van tweemaal 23 euro.
Tip: Hou je vooral in het buitenland rigoureus aan de maximum snelheden. In Duitsland bijvoorbeeld is 80 kilometer per uur ook echt 80, en geen kilometer meer.

Verzekering

Tijdens het huurproces werd me aangeboden om het eigen risico bij schade en diefstal af te kopen voor 14,50 euro per dag. Ik besloot dit niet te doen. Hoewel we het weekend zonder kleerscheuren doorstonden, was het achteraf gezien niet zo'n verstandige keuze. Een kras of deuk zou me namelijk liefst 950 euro hebben gekost.
Tip: controleer goed vooraf welke verzekeringen nuttig en nodig zijn. Koop een groot eigen risico af, maar zaken als pechhulp onderweg zijn meestal al gedekt als je lid van de Wegenwacht bent. Geen zin in gedoe? Kies dan voor all-inclusive huur bij onder meer Sunny Cars of Avis.

Extra tips:

- Controleer bij het ophalen en terugbrengen of er schade is. Zo ja, fotografeer die en laat hem aantekenen op het huurcontract.
- Wil je medereiziger de auto ook besturen? Dat is vaak alleen mogelijk tegen betaling van een toeslag.
- Op reis buiten Europa? Dan kan een internationaal rijbewijs vereist zijn. Het is te koop bij de ANWB-winkel.

Lees ook: wat kost een volle tank over de grens?

Auteur